Фото без опису

          Скарлатина – це гостре інфекційне захворювання, яке викликається бета-гемолітичним стрептококом групи А. Найчастіше хворіють діти переважно у віці 2-10 років. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом ( через дрібні бризки слини при кашлі та чханні), а також контактно-побутовим шляхом (наприклад, через предмети побуту, рушник, іграшки та інше), якими користувалася інфікована людина.Для скарлатини характерні симптоми загальної інтоксикації, ангіна та висип на шкірі. Початок хвороби гострий. Тривалість інкубаційного періоду – від декількох годин до 7 – 12 днів.

          Скарлатина – НЕ нова хвороба. Її знали ще в давнину. У перекладі з латині “scarlet” означає яскраво-червоний колір. Захворювання так названо по типовості свого прояву.

          Захворювання має сезонність – осінньо-зимовий період. Факторами ризику для скарлатини є також: скупчення дітей у дитячих установах; перевтома; надмірна фізична активність; дефіцит вітамінів; залізодефіцит.

          Симптоми:

  •  різке підвищення температури тіла до 38,5-40 °C
  •  головний і м’язовий біль
  •  сонливість, загальна слабкість, дратівливість і втома
  •  біль у горлі, почервоніння і нальоті на мигдалинах
  •  сухість шкіри
  •  може бути блювота

       Основними ознаками скарлатини є ангіна, висип та палаючий зів. Висип з’являється на 1-2 день хвороби. Найбільше висип сконцентрований на згинальних поверхнях кінцівок, природних складках, передній і боковій поверхні шиї, боковій поверхні тулуба, животі. Особливістю шкірних змін при скарлатині є відсутність висипу біля носа і губ. Блідий носогубний трикутник особливо видно на тлі червоних щік і припухлих губ.

        Висип при скарлатині з’являється внаслідок впливу на шкіру токсинів , які виробляються бактеріями. Під їх дією верхні шари шкіри запалюються. Пізніше уражені токсинами клітини відштовхуються і шкіра лущиться.

         Протягом перших 3-х днів хвороби на язиці з’являється білий наліт, проте за 4-5 днів він поступово зникає і язик набуває яскраво-малинового кольору з набряклими сосочками. 

 

                              Профілактика захворювання

        Щеплення від скарлатини немає.

        Кращим засобом профілактики є своєчасна діагностика і лікування хвороби, а також своєчасне виявлення хворих і безсимптомних носіїв інфекції, їх ізоляція в домашніх умовах або в стаціонарі; проведення карантинних заходів в дитячих садах і школах; накладення заборони на відвідування хворими дітьми дитячих дошкільних установ раніше, ніж на 22 добу після зараження, а також до отримання негативного результату бактеріологічного аналізу на наявність стрептокока. Дітей, які не хворіли на скарлатину і контактували з хворими особами, не пускають в в школи, дитячі дошкільні установи, в гуртки і в спортивні секції протягом тижня з моменту останнього контакту.

           Також варто дотримуватись простих правил:

 

  •  провітрюйте приміщення;
  •  гуляйте на свіжому повітрі та мийте руки після вулиці і перед їжею;
  •  уникайте контакту з хворими людьми;
  •  займайтеся зміцненням імунної системи у дитини;
  •  збалансуйте раціон харчування;
  •  звертайтесь до медичного закладу при появі перших ознак зараження.

Оскільки скарлатина має високу заразливість, і діти – це найбільш вразлива категорія, необхідно дотримуватися заходів профілактики для зниження ризику інфікування. При захворюванні дуже важлива рання діагностика і вчасно призначене лікування.

 

     Дбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких.

 

 

 

 

 

Лікар епідеміолог

Відділення епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

 Надвірнянського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»                І. Горбаль-Клим’юк