Фото без опису

             Гастроентероколіт — запальне захворювання кількох відділів шлунково-кишкового тракту: шлунку, тонкого та товстого кишківника. Залежно від перебігу захворювання розрізняють гостру та хронічну форму гастроентероколіту. 

                              Симптоми гастроентероколіту

Симптоми захворювання з’являються на ранніх стадіях розвитку хвороби. Вони можуть значно відрізнятися за інтенсивністю залежно від першопричини та загального стану здоров’я пацієнта. Зазвичай клінічна картина поєднує кілька проявів одночасно:

  • біль у животі;
  • метеоризм, сильне бурчання у животі;
  • нудота та блювота;
  • діарея (можлива присутність крові та слизу);
  • гіркота у роті;
  • підвищена температура;
  • бліда шкіра;
  • відчуття слабкості.

 

             Передача інфекції здійснюється трьома шляхами:
харчовим (аліментарним) — під час споживання інфікованих продуктів, що містять збудник або його токсини;

водним — у разі вживання некип'яченої води, купання у відкритих водоймищах та заковтування води;

контактно-побутовим — через забруднені руки або інфіковані предмети.

 

  • Неякісні продукти, які ви можете придбати, не підозрюючи навіть, що ті овочі, фрукти, ковбаси, які не міняють з часом смаку і незмінні зовні, містять велику кількість збудників кишкових інфекцій. Зараження організму відбувається через вживання забруднених продуктів   харчування   (молочних,   м’ясних, салатів, желе, кремів, солодких напоїв).
  • Воно також можливе й під час вживання забрудненої збудниками води, яка, до речі, може бути цілком прозорою і не мати неприємного смаку чи запаху.
  • А ще заразитися можна контактним шляхом через брудні руки, посуд, іграшки, рушники, дверні ручки та інші предмети.
  • Основні прояви кишкових інфекцій: інтоксикаційний синдром (лихоманка, слабкість, сонливість, головний біль, блювання, пронос, біль у животі) та ознаки зневоднення (спрага, сухість шкіри, зниження її тургору та еластичності, зниження діурезу). При цьому ступінь проявів тих чи інших симптомів захворювання залежить від виду збудника, локалізації запального процесу в відділах кишківника, типу діареї, важкості зневоднення.
  • Звертаємо Вашу увагу, що лікування повинно проводитися тільки лікарем. Не займайтесь самолікуванням!

      Щоб вберегти себе від гострих кишкових інфекційних захворювань, необхідно:
-    
дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки з милом перед приготуванням їжі й безпосередньо перед її вживанням! Обов’язково мити руки після відвідування туалету;
-    не купувати м’ясні та молочні продукти на стихійних ринках, з рук приватних осіб;
-    збираючись у дорогу, не треба брати продукти харчування, що швидко псуються. Краще обмежитися вимитими овочами, фруктами, хлібобулочними виробами, твердим сиром;
-    вживати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду гарантованої якості;
-    виключити споживання продуктів та напоїв з протермінованим терміном зберігання;
-    дотримуватися належних умов зберігання швидкопсувних та термічно оброблених харчових продуктів;
-    при харчуванні у лісі, на пляжі не допускати контакту харчових продуктів з грунтом та піском.

 

Бажаємо Вам та Вашим родинам міцного здоров’я!

 

 

             Відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань

Пом. лікаря епідеміолога Лілія Павлюк