Туберкульоз  — це інфекційне бактеріальне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, яка найчастіше вражає легені. Передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз, який приймає різні форми, вражаючи при цьому різні органи і системи — давнє за походженням, і дуже поширене інфекційне захворювання, яке викликається особливими хвороботворними мікобактеріями виду Mycobacterium tuberculosis complex.

           Мікобактерії об’єднані побутовою назвою «паличка Коха », на честь вченого, який відкрив їх в 1882 р.  Це дуже життєздатні організми, досить стійкі в навколишньому середовищі, проте досить згубний для них засіб — це ультрафіолетове випромінювання.

          Попри те, що туберкульоз можна попередити та ефективно лікувати, ця інфекційна хвороба входить у десятку інфекцій, що спричиняють смертність в усьому світі.

          Зверніть увагу! Особливо важливо розпізнати ознаки захворювання на її початкових стадіях відкритої форми, саме тоді, коли пацієнт представляє реальну загрозу для оточуючих. Крім того, лікувати такий туберкульоз легше, ніж його застарілі форми.

           Під час активної форми (фази) туберкульозу мікобактерії активно розмножуються та спричиняють прояви хвороби. Така особа є заразною, може поширити інфекцію. На що слід звернути увагу?

  • нав’язливий кашель, що триває понад 3 тижні;
  • у мокротинні є сліди крові;
  • біль у грудях;
  • відчуття постійної втоми, слабкість;
  • втрата апетиту;
  • втрата ваги;
  • нічний піт (пітливість);
  • гарячка 37-38 ОС або знижена температура 35,5 ОС;
  • озноб;
  • відчуття розпирання в шиї.

         Перебіг активної фази туберкульозу (відкрита форма) може бути підгострим (помірним) протягом багатьох місяців. Небезпечним наслідком такого підгострого перебігу хвороби є те, що хворі можуть відкладати візит до лікаря, у той же час розповсюджувати бактерію серед оточуючих, бути заразними. Особи з активним туберкульозом можуть заразити від 5 до 15 осіб, із якими контактують протягом року.

          Приблизно одна четверта населення світу має латентний туберкульоз, тобто ці особи заражені мікобактерією туберкульозу, проте хвороба не розвинулася завдяки захисній роботі імунної системи. Особи, інфіковані паличкою туберкульозу, мають 5-15% ризику захворіти на туберкульоз протягом життя. Особи зі слабкою імунною системою, наприклад, люди з ВІЛ, із цукровим діабетом, із ознаками хронічного недоїдання , особи, які курять, – мають вищий ризик захворіти на туберкульоз.

                        ЯК ДІАГНОСТУЮТЬ ТУБЕРКУЛЬОЗ ?

          Для діагностування туберкульозу проводять рентгено­графію органів грудної клітки та аналіз харкотиння на наявність у ньому мікобактерій туберкульозу. Цей аналіз складається з двох частин – визначення збудника захворювання за допомогою прямої мікроскопії мазка харкотиння і посіву на спеціальні живильні середовища. Аналіз харкотиння за допомогою мікроскопії дозволяє отримати результат за декілька годин.

          Аналіз харкотиння – це надзвичайно важливе дослідження, оскільки дозволяє не тільки підтвердити діагноз «туберкульоз», а й визначити чутливість мікобактерії туберкульозу до ліків. На сьогодні ця проблема є дуже актуальною в Україні, оскільки зустрічаються випадки первинного захворювання на туберкульоз, при якому збудник захворювання стійкий (резистентний) до препаратів першого ряду, які застосовують для лікування звичайного туберкульозу. Це означає що такі ліки на нього не діють.

         У тих випадках, коли туберкульоз уражає інші органи, проводять спеціальні рентгенологічні дослідження цих ділянок (комп’ютерну томографію органів грудної клітки, черевної порожнини, голови, урографію) і в деяких випадках, біопсію ураженого органу для підтвердження діагнозу (забір з метою дослідження мікроскопічної частинки органу за допомогою тонкої голки).

         проба Манту (туберкулінодіагностика) – шкірний тест на наявність специфічної імунної відповіді до мікобактерії туберкульозу шляхом внутрішньо шкірного введення туберкуліну.

          ВООЗ рекомендує використовувати швидкий молекулярно-генетичний тест Xpert MTB/RIF як початковий діагностичний тест для всіх категорій пацієнтів, а особливо ВІЛ-інфікованих з ознаками туберкульозу та дітей.

           Правильно поставлений діагноз – це запорука успішного одужання і попередження помилок в лікуванні. Допоможіть лікарю в короткі терміни провести потрібні дослідження для того, щоб бути впевненим у діагнозі.

          Якщо кожна людина буде сумлінно проходити щорічні профілактичні огляди, тоді занедбаних та стійких форм туберкульозу буде менше.  

                          

                                  ПРОФІЛАКТИКА ТУБЕРКУЛЬОЗУ

  1. Здоровий спосіб життя: відмовитись від алкоголю і паління.    Наркоманія та токсикоманія значно підвищують ризик захворювання.
  2. Дотримуватись правил особистої гігієни, особливо при спілкуванні з хворими людьми.
  3. Вживати здорову збалансовану їжу з достатнім вмістом білків,жирів, вітамінів. Уникати вживання консервів та різноманітних концентратів.
  4. Займатись спортом або фізичними вправами, якомога більше перебувати на свіжому повітрі.
  5. Регулярно 1 раз на рік проходити профілактичні медичні огляди з флюорографічним обстеженням.
  6. При будь яких проявах погіршення стану здоров`я негайно звертатися до лікаря.

              Специфічна профілактика – це вакцинація і ревакцинація вакциною БЦЖ, яка проводиться на 3-5 добу після народження.Якість проведення вакцинації оцінюють щорічним проведенням проби Манту з туберкуліном.

             Вчасне обстеження та вчасно розпочате лікування може врятувати життя, адже туберкульоз виліковний!

Бережіть своє здоровя та здоров’я своїх рідних і  близьких!

 

Лікар епідеміолог

Відділення епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

 Надвірнянського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»              Л. Клим’юк