Фото без опису Фото без опису

3-го лютого 1929 року відбулася одна з найвизначніших подій –заснування Організації Українських Націоналістів.

З 28 січня по 3 лютого у Відні відбувався Конгрес Українських Націоналістів, на якому й було створено найвеличнішу націоналістичну організацію. Тоді ж був обраний перший голова Проводу ОУН – полковник Євген Коновалець.

ОУН виникла внаслідок об’єднання Української Військової Організації (УВО) із 3-ма студентськими націоналістичними спілками: Групою Української Національної Молоді, Легією Українських Націоналістів та Союзом Української Націоналістичної Молоді.

ОУН – український громадсько-політичний рух, що ставив собі за мету встановлення Української соборної самостійної держави на всій українській етнічній території, її збереження та розвиток. У своїй діяльності рух керувався ідеологією українського націоналізму та вів боротьбу проти польського, радянського, а згодом і німецького режимів, які не хотіли визнавати Україну як самостійну державу.

У 1940-му році рух розділився на дві частини: перші пішли за полковником УНР Андрієм Мельником, інші – за Степаном Бандерою. Остання група отримала підтримку від націоналістичного руху на Західній Україні, у тому числі від створеного нею військового крила ОУН — Української повстанської армії, яка стала найбільшим українським збройним рухом опору.

ОУН-це організаційний феномен Нації, що перебувала в смертельній боротьбi, ціною якої було саме життя. У ворожому підпіллі вона вершила дії, що й сьогодні не кожній державі під силу. За красномовними прикладами не треба далеко ходити.

Розвідка УВО і ОУН вважалися чи не найкращими в Європі. Розвідка бездержавної нації - супроти агентурної шпигунської мережі та спецслужб наймогутніших держав свого часу!

Служба безпеки ОУН успішно протистояла зловісному НКВД-КГБ: засилала в його ряди свою агентуру, виявляла, знешкоджувала та перевербовувала ворожу сітку, розшифровувала спецоперації противника і будувала хитросплетіння власних контр операцій та вела оперативні ігри. Навіть сьогоднішні нечастi документальні публікації на цю тему вказують, скільки поразок втрат зазнав ворог. А якi ще відомостi ховаються в архівних глибинах?!