У нашій країні новорічно-різдвяні святкування часто асоціюються з  багато накритим столом із безліччю страв. І, на жаль, смажена та жирна їжа, в’ялені  м'ясо та риба, салати з майонезним соусом стали традиційними атрибутами українського святкового меню.

 

Незбалансоване харчування може спричинити розвиток низки хвороб. Крім цього, переїдання  зумовлює  відчуття  дискомфорту,  важкості  та переповненості в животі, а як наслідок – спричинити функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту.

 

Цього року спробуйте нову традицію та приготуйте здорове меню – адже страви до святкового столу можуть  бути смачними й одночасно корисними.

 

  • Обмежте кількість копченостей і консервів на столі. Вирішили приготувати м'ясо чи рибу ?  Краще запекти їх у духовці.

 

  • Додайте більше овочевих салатів. Але замість магазинних соусів та майонезі  приготуйте домашній майонез або замініть його заправкою з йогурту або кефіру з великою кількістю зелені.

 

  • Відмовтеся від  солодких напоїв, що містять цукор,проте споживайте більше рідини. Це може бути вода або чай, морс тощо. Щодо алкоголю, то навіть у свята потрібно пам’ятати : немає безпечної дози.

 

  • На десерт краще подати  невелику кількість  фруктів  замість тістечок чи торта.

 

  • У період свят важливо  дотримуватися  звичного  режиму харчування  і  не вживати надмірну кількість їжі, Голодувати весь день, щоб добряче поїсти ввечері – погана ідея. Робіть інтервали  між  трапезами : не менше трьох та не більше 4,5 годин, а також  слідкуйте за розмірами порцій.

 

  • І найголовніше – проводьте більше часу в русі, приділіть час активностям на свіжому  повітрі та пам’ятайте про карантинні обмеження !  Зустрічати улюблене свято – це прекрасно, тож не перетворюйте його на звичайне споживання їжі.