Фото без описуПопри пандемію СОVID-19 у світі ніде не поділися й інші захворювання, серед них є і туберкульоз. Проте в даний час іде значне недовиявлення даного захворювання, а випадки, які уже виявлені – це тяжкі занедбані форми (66,7%)

Туберкульоз - це проблема не тільки самого хворого, а й населення  в цілому. Він є глобальною проблемою в усьому світі. Саме він залишається найбільш смертоносною хворобою на планеті (не враховуючи теперішньої пандемії СОVID-19). За даними ВООЗ, кожен четвертий житель планети є носієм туберкульозної інфекції.  З 1995 року в Україні ВООЗ оголошено епідемію туберкульозу.

Туберкульоз (ТБ) — це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу. Інфікування відбувається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової.  

Прояви захворювання характеризуються широким клінічним поліморфізмом, а також воно має соціальну залежність, спричиняє тимчасову та стійку втрату працездатності і вимагає тривалого комплексного лікування та реабілітації хворих.

Ознаки туберкульозу

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія туберкульозу, яка потрапила в легені, починає розмножуватись в легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити, або сповільнити цю агресію. Коли ступінь ураження органу набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання, у неї спостерігаються:

?       кашель, що триває понад 2-3 тижні;

?       рясне потовиділення вночі;

?      слабкість;

?      безпричинна втрата ваги;

?       підвищення температури тіла  37 і більше градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень.

Джерелом мікобактерій туберкульозу (МБТ) найчастіше є хворий на відкриту форму туберкульозу (бактеріовиділювач), або хворі на туберкульоз тварини (переважно корови). Вони формують резервуар туберкульозної інфекції в навколишньому середовищі. Хворий на ТБ може виділяти в навколишнє середовище від 4 до 7 млрд. клітин МБТ за добу, що суттєво впливає на формування епідемії ТБ. Шляхи інфікування: аерогенний – через дихальні шляхи (основний, 95-97%), аліментарний – через шлунково-кишковий тракт (при вживанні інфікованих продуктів), контактний (коли збудник ТБ проникає безпосередньо через пошкоджену шкіру або кон’юнктиву).

 Сприяють інфікуванню наступні фактори: контакт з хворим на відкриту форму туберкульозу (сімейний, побутовий, професійний), інфіковані приміщення та інфіковані харчові продукти (особливо молочні).

В природніх умовах мікобактерії туберкульозу стійкі до факторів зовнішнього середовища і зберігають життєздатність на протязі кількох місяців. В рідкому середовищі МБТ гинуть при кип’ятінні через 5 хвилин, а в сухій мокроті при температурі 1000С – через 45 хвилин. Під впливом сонячних променів вони гинуть через 1–2 хвилини, а в мокроті – через 4 години. Під впливом дезінфікуючих засобів (дезактин, хлорантаін) МБТ гинуть через 3-5 годин. МБТ є небезпечним та стійким збудником, який викликає серйозне захворювання, строки лікування якого тривають від 6 до 24 місяців, тому раннє виявлення цієї хвороби є однією з пріоритетних задач медиків

Туберкульозна інфекція вражає майже всі органи і системи організму (кістки, шкіру, очі, лімфатичні вузли, сечостатеві органи та інше), але найчастіше люди хворіють туберкульозом легень, тому важливе значення має щорічне флюорографічне обстеження декретованої групи населення та 1 раз в 2 роки для всього іншого населення.

 Найкращим захистом від туберкульозу є профілактичні щеплення, які проводяться на 3-5 добу після народження дитини в пологовому будинку.

Для ранньої діагностики туберкульозу щорічно для дітей із 4-ох до 15 років обов’язковим є щорічне проведення реакції Манту (туберкулінодіагностика). Для дітей віком від 15 років та дорослих обов’язковим є щорічне флюорографічне обстеження

Кожна людина повинна відповідально ставитися до свого здоров’я та здоров’я своїх дітей, та вчасно обстежуватися.

Щоб не захворіти на туберкульоз, слід повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок, займатися спортом і загартовуватися, в закритих приміщеннях і проводити вологе прибирання з провітрюванням.

 

У біжучому році по Надвірнянському району відмічається зниження захворюваності туберкульозом, проте  епідситуація і надалі є складною. Протягом 2021 року зареєстровано 27 випадків вперше діагностованого туберкульозу органів дихання, інтенсивний показник склав 23.5 на 100 тис. населення  проти та  21,7 за аналогічний період минулого року.  Серед вперше діагностованих випадків 66,7% - це занедбані форми.

Якщо кожна людина буде сумлінно проходити щорічні профілактичні огляди, тоді занедбаних та стійких форм туберкульозу буде менше.  

Від туберкульозу не застрахований ніхто, але він виліковний, і чим раніше захворювання буде виявлено, тим більші шанси на повне одужання!

Ваше здоров’я та ваше життя у ваших руках! 
 

 

 

 

 

Лікар епідеміолог

відділу епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

 Надвірнянського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»                     Глуханюк Оксана Дмитрівна