Сьогодні відбувається традиційне щорічне святкування дня народження Степана Бандери.

Фото без опису

Сьогодні відзначається 113 років з дня народження українського політичного діяча Степана Андрійовича Бандери. Бандера - відомий український націоналіст, очільник ОУН та борець за українську незалежність. 

Особистість Бандери неоднозначно оцінюється різними ЗМІ. Деякі українські активісти вважають його символом національного спротиву і боротьби за свободу. Водночас російські ЗМІ оцінюють його радикального націоналіста, поплічника нацистів та терориста. 

Біографія Степана Бандери

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів в греко-католицькій родині. На той час Прикарпаття було частиною Австро-Угорської імперії. У вересні 1928 Степан закінчує гімназію та переїжджає до Львова отримувати освіту. Під час навчання він зацікавився українським націоналістичним рухом.

В 1929 році Степан Бандера вступив в Організацію Українських Націоналістів (ОУН), де посідає різні посади. В 1933 він отримав звання Крайового Провідника ОУН на західно-українських землях.

Під керівництвом Бандери ОУН вчиняє кілька політичних вбивств проти польської окупаційної влади. У 1936 році Бандеру засудили до довічного ув’язнення за належність до ОУН і організацію вбивств, але з падінням Польщі у війні з Німеччиною в 1939 році він вийшов на волю. 

У 1940 році очолив новий орган ОУН Революційний Провід, чиєю метою стає боротьба за незалежність. Після початку війни Степан хотів змусити Гітлера визнати українську державу, проте був ув'язнений. В 1944 він був визволений гітлерівцями і продовжив свою діяльність в ОУН. 

У 1954 разом з родиною переїжджає в Мюнхен. В 1959 році він був вбитий радянським агентом КДБ Богданом Сташинським.

20 січня 2010 року отримав посмертне звання Героя України від Віктора Ющенка. За нагородою вийшов онук Степана.