Фото без опису Фото без опису 

У рамках святкування Дня Відновлення Української Державності, сьогодні, у селищі Ланчин відбулася панахида за полеглими за волю та незалежність України та покладання квітів на моглиі ОУН-УПА.

Фото без опису Фото без опису

Захід розпочався з виконання Державного Гімну України.

Участь в урочистостях взяли селищний голова Надія Данилюк, перший заступник селищного голови Михайло Іваночко, секретар ради Ольга Яремин, заступники голови Ігор Голіней та Михайло Мельник, духовенство, депутати та жителі громади.

Фото без опису Фото без опису

Панахиду відправили всечесні отець Василь і отець Тарас. У своїх промовах вони наголосили, що українці повинні жити в єдності і пам’ятати про своє минуле та в молитві згадувати воїнів, які пожертвували своїм життям за краще майбутнє українського народу.

З вітальними словами до присутніх звернулось керівництво громади.

Фото без опису

«В період становлення Української держави мільйони українців були вбиті, депортовані, вивезені, закатовані тільки за те, що мали величну і заповітну мрію – бути господарями на Своїй Богом Даній землі», - наголосила селищний голова Надія Данилюк.

Фото без опису

«Сьогоднішній день нагадує нам про ціну свободи нашої держави, адже ми згадуємо нашу історію, історичні події боротьби за незалежність , також наших героїв, які фактично сотні років боролися за Україну і боролися ціною власної крові», - зазначив перший заступник селищного голови Михайло Іваночко.

Фото без опису

Секретар ради Ольга Яремин згадала не тільки тих, кого вбили за національну ідею, але й тих, хто взяв у себе життя за неї:

«Понад 50 років тому в Києві вчинив самоспалення Василь Макух. Він протестував проти окупації Чехословаччини військами країн Варшавського договору і виступав за незалежність України. Макух зважився на такий радикальний вчинок на 2,5 місяці раніше від Яна Палаха, празького студента, який підпалив себе на центральній площі Праги і якого ховали цілою країною. Про самоспалення Палаха в Чехії сьогодні розповідають навіть школярам, а в Україні був знищений єдиний музей, створений на кошти небайдужих до долі Макуха. Таке ж самоспалення вчинив і Олекса Гірник, який підпалив себе на Чернечій горі у Каневі 1978 році. Пам’ятаймо цю високу жертву, вчімо дітей історії, бо сильну державу можна збудувати тоді, коли ми знаємо своїх національних героїв і їх подвиги».

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять про тих, хто в різні періоди історії України віддав своє життя за свободу рідної землі, за незалежність України. 

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Більшість присутніх в цей день одягнули традиційні українські вишиванки.

Фото без опису Фото без опису

Під час заходу лунали музичні твори у виконанні творчої молоді та працівників культури.