Для прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини. (ч.1 ст. 1270 ЦК України)

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. (ч.2 ст. 1220 ЦК України)

Отже, якщо ви є родичем покійного і вважаєте, що маєте право на прийняття спадщини після його смерті, чи вам відомо про наявність заповіту на ваше ім'я, то до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини потрібно звертатися протягом 6 місяців від дня смерті такої особи.

Важливо! Якщо спадкоємець на момент смерті спадкодавця проживав (був зареєстрований) спільно із спадкодавцем, то така особа вважається такою, що прийняла спадщину фактично.

Що робити, якщо строк для прийняття спадщини був пропущений?

У разі пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини, спадкоємцю може бути встановлено додатковий строк для її прийняття з наступних підстав:

  • за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину (дана заява оформляється письмово у нотаріуса);
  • на підставі судового рішення про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Слід звернути увагу на те, що для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини позивачеві необхідно довести поважність причин його пропуску. В законі немає вказівок на те, які причини пропуску терміну слід вважати поважними.

Однак, як вказує судова практика до поважних причин пропуску строку для прийняття спадщини відносять:

  • тривала хвороба;
  • перебування тривалий час за межами України та ін.

До якого суду слід звертатися з позовом?

Позови спадкоємця про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини пред'являються за місцем знаходження майна або основної його частини, якщо такі позови виникають із приводу нерухомого майна

Яка вартість звернення до суду?

Розмір судового збору за подання відповідної позовної заяви складає 908,00 грн. (ст. 4 ЗУ «Про судовий збір» )

На підставі рішення суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини спадкоємець повинен у визначений судом строк звернутися до нотаріальної контори та подати відповідну заяву, після чого він буде вважатися таким, що прийняв спадщину.

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД