Фото без опису

У неділю, 13 червня, Ланчинська громада відзначила 130-ту річницю з дня народження полковника Армії УНР, голови проводу українських націоналістів Євгена Коновальця.

Фото без опису Фото без опису

Участь в урочистостях взяли духовенство, селищний голова Надія Данилюк, перший заступник селищного голови Михайло Іваночко, заступники голови Ігор Голіней та Михайло Мельник, депутати та жителі громади.

Фото без опису 

На віче отці відслужили панахиду.

Фото без опису Фото без опису

Опісля поклали квіти до могили Січових Стрільців, які віддали життя у боротьбі за волю України.

Фото без опису Фото без опису

Історичну довідку про життя та боротьбу Євгена Коновальця, про Січових Стрільців, Українську Військову Організацію та Конгрес Українських націоналістів зачитав Сергій Стадник.

Фото без опису

 «Євген Коновалець був політичним військовим лідером від Бога, він залишив глибокий і незнищенний слід в історії Визвольних змагань на початку XX століття, який вплинув на процес здобуття Україною незалежності. Його називали Вождем! Змістом усього життя славної пам’яті Євгена Коновальця було повне самопосвяти і послідовне змагання за волю свого народу, за здійснення на українській землі, в українській державі християнських засад, загальнолюдських і національних ідеалів — волі, правди і справедливості.» - наголосила Надія Данилюк.

Фото без опису Фото без опису

Уявити історію України ХХ століття без Євгена Коновальця важко. Адже його роль у розвитку визвольного руху, який через понад півстоліття після його смерті все ж досяг своєї мети, була, без сумніву, визначальною.

Фото без опису Фото без опису

Нагадаємо, 2021 рік на Прикарпатті проголосили роком полковника армії Української Народної Республіки та голови проводу Організації українських націоналістів Євгена Коновальця. Таке рішення ухвалили на четвертій сесії обласної ради восьмого демократичного скликання та підтримали депутати Ланчинської селищної ради на I пленарному засіданні шостої сесії восьмого демократичного скликання.

Фото без опису

Перший заступник Михайло Іваночко у своєму виступі наголосив на актуальності й важливості сьогоднішньої події у контексті формування історичної пам’яті: «Одним з організаторів корпусу Січових Стрільців, Української Військової Організації, Організації Українських Націоналістів та Перший Голова Проводу ОУН Євген Коновалець ще при житті став символом національно - визвольної боротьби за Самостійну Соборну Українську Державу. Він займає одне з чільних місць серед борців за волю нації та побудову держави. Він став героїчною постаттю не через свою трагічну смерть, він став лідером нації, що бореться, задовго до цього. Завжди пам’ятаймо одвічні слова Провідника: «Україна мусить бути єдиною, соборною державою, яка заперечує будь-які прояви сепаратизму і всіма силами треба мурувати єдність наддніпрянців і галичан, негайно творити регулярну Українську Національну Армію»».

Фото без опису Фото без опису

Також присутні під час заходу слухали вірші та пісні у виконанні талановитих жителів громади, а саме: Марії Швайко, Тетяни Фоміни,  вокального ансамблю «Сонет».  

Памятаймо наших героїв!