20 травня в Ланчинській міській бібліотеці для дорослих відбувся захід – авторитет імені, присвячений 60-річчю від дня народження Євгена Михайловича Барана – відомого українського критика, літературознавця, вченого, Кандидата філологічних наук (1994), доцента кафедри української літератури Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника (з 1998).

Ведучі – Ілона Іванюк та Анастасія Данилюк – розповіли про життєвий та творчий шлях Євгена Барана, зокрема наголосили, що  його ім’я занесено до «Енциклопедії Сучасної України»(2003), «Тернопільського Енциклопедичного Словника»(2004), біобібліографічного довідника «Письменники України»(2006), «Популярної енциклопедії Львова: історія, культура, людина, місто»(2009), енциклопедичного словника «Івано-Франківськ», «Вікіпедію» та ін. Читці: Євген Яремин, Назар Голіней та Андрій Дутчак декламували есеї ювіляра.

Провідний бібліотекар Любов Дутчак представила книжкову виставку-портрет «Знавець сутності правди», та розповіла про Євгена Михайловича, як про критика, який здатний  і спроможний підтримувати інтерес до літератури навіть за умови відсутності самої літератури.

Завідувач бібліотеки – Марія Попович – закликала: «Візьмімо до уваги мудру настанову Євгена Михайловича: «Читаймо книги. Пізнаваймо світ. Пізнаваймо себе. Бо читання – одна із форм здобуття свободи, а свобода, - як твердить Євген Сверстюк, - є вибухом правди, яка робить із нас свідомих громадян, витравлюючи із нас раба.»