Фото без опису

Поетичний вінок України веселково прикрашає й розмаїта полонинська квітка Марійка Підгірянка, яка виросла в мальовничому гірському селі Білі Ослави, що на Гуцульщині. Справжнє ім’я поетеси і вчительки - Марія Омелянівна Ланерт-Домбровська.

Село Білі Ослави - колиска поетеси М.Підгірянки. Тут засвітилася її зоря на блакитному небі України, над Карпатськими горами 29 березня 1881року. Ще її життєві дороги перехрещувалися в тринадцяти селах і містечках Прикарпаття, Закарпаття, Львівщини й Австрії, які для неї також стали рідними, адже в цих місцях вона жила, ростила своїх дітей, вчила місцеву дітвору, черпала наснагу своєї творчості.

У літературу свого народу Марійка Підгірянка входила разом з Іваном Трушем, Василем Стефаником, Констянтиною Малицькою. Вчилася майстерності у Лесі Українки, Івана Франка.

Тішиться й пишається своєю матусею поетесою Марійкою Підгірянкою її високолітній син Маркіян. На світлині – Маркіян Домбровський у своїй робітні в Австралії з найповнішим виданням творів М. Підгірянки «Для Вкраїни вірно жиймо», що вийшла в 2009року.

Посмертні збірки віршів М.Підгірянки для дітей - «Безконечні казочки»,(1970), «Грай, бджілко!»(1978). «Ростіть великі»(1979), «Школярики Йдуть»(1981). Багато віршів, а також п’єс «В чужому пір’ю», казка «Рожка Тихолазка» публікуються вперше - взяті вони з домашнього архіву письменниці, рукописних фондів Львівської наукової бібліотеки ім. Василя Стефаника. Її твори ввійшли у навчальні програми початкових класів, друкувалися у колективних збірках і антологіях, у журналі «Малятко».

Добротівська бібліотека долучається до відзначення 140-річчя від дня народження поетеси. В бібліотеці створена книжкова виставка «Марійка Підгірянка - королева дитячого слова», а також діти декламували вірші.