Фото без опису

17 березня цього ж року виповнюється 104 роки утворення Української Центральної Ради (УЦР) – українською представницького органу, головою якого було обрано Михайла Грушевського. Після Всеукраїнського Національного Конгресу 19-21 (6-8 за старим стилем) квітня 1917 року УЦР стала першим парламентом України.

Українська демократична революція, яка розпочалася у березні 1917 року, стала переломним моментом вітчизняної історії. Сформована під час революції ідея державної незалежності визначила подальший перебіг історичного процесу в Україні. Ця ідея остаточно втілена Актом проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. Сьогодні Україна, захищаючи територіальну цілісність і суверенітет від російської агресії, продовжує боротьбу за незалежність, розпочату Українською революцією 104 роки тому.

Соборність українських земель є результатом багатовікових устремлінь нашого народу мати сильну незалежну національну державу, прямим наслідком об’єднавчих державотворчих процесів на українських землях.

Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави, Західноукраїнської Народної Республіки українці довели здатність і спроможність національного державотворення навіть після століть бездержавності.

Українська революція 1917-1921 років, що розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію наприкінці лютого 1917 року, стала самодостатнім історичним явищем із самобутніми рисами.

В усіх регіонах країни розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася українська культура.

Сьогодні, як і 104 роки тому, Україна змушена збройно захищати власний цивілізаційний вибір і державний суверенітет від російського агресора. У цій війні слід пам'ятати і не допустити тих прорахунків, які призвели до поразки Української революції, головним з яких стали внутрішні незгоди в умовах зовнішньої агресії. Тож національна єдність – обов’язкова умова збереження незалежності та державності.

З нагоди  цієї дати в Ланчинській бібліотеці для дорослих облаштовано книжкову виставку «Українська революція – 1917-1921»