Фото без опису

(1січня-112років від дня народження Степана   Бандери)       

Степан Бандера мріяв про Національну Революцію, яка б повернула корінній нації України свободу, людську гідність, етнічну самобутність і втрачену в століттях державність.Він майже 30 років присвятив себе свідомій боротьбі за фізичне і духовне визволення України від іноземних загарбників.

Будучи земляком Олекси Довбуша, бо народився в селі Старий Угринів, що на Івано – Франківщині, Степан перейняв потяг до непокори ворогам, жагу до боротьби за свободу.Сам Степан у автобіографії згадував, що виростав  в атмосфері українського патріотизму.

У 1919 році Бандера вступив до української гімназії в Стрию, де вчився до 1927 року.В третьому класі став учасником Пласту.

В 1927-1928 роках Степан займався культурно-освітньою та господарською діяльністю в рідному селі.

У вересні 1928 року переїхав до Львова, де записався на агрономічний відділ Високої Політехнічної Школи, у якій вчився до 1933року.

В 1932-1933 роках виконував Функцію заступника крайового провідника, а в середині 1933р був призначений крайовим провідником Організації Українських Націоналістів.

В червні 1934 року Степан Бандера був ув’язненим польською поліцією і перебував під слідтвом у в’язницях Львова, Кракова й Варшави.На початку 1936 року відбувся процес перед окружним судом у Варшаві, в якому Бандера, разом з 11 іншими обвинуваченими,був засуджений за приналежність до ОУН та за організацію вбивства міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Перацького. Степана засудили до смертної кари, яку потім було замінено на довічне ув’язнення.

Німецько-польська війна у вересні 1939 року застала Степана Бандеру у в’язниці.І коли польські війська відступили, адміністрація в’язниці з охороною евакуювалася, а в’язні, зокрема і Степан, повернулися в Україну.

Після початку Другої світової війни Бандера знову був заарештований окупаційними властями і ув’язнений у концентраційному таборі Саксенгаузен. Після звільнення з концтабору військами союзників, Степан, внаслідок постійної загрози арешту радянськими спецслужбами, був змушений постійно змінювати місце проживання в містах Німеччини.

,,Після Другої світової війни Бандера очолив провід Закордонних Частин ОУН(ЗЧ ОУН) і був керівником до 1959 року.Степан Бандера є автором декількох праць, зокрема книги’’Перспективи Української Національної Революції’’(1958), в яких розробив теологічні і теоретичні засади Українського націоналізму.

Степан Бандера похований в Мюнхені, де 15 жовтня 1959 року був застрелений агентом КДБ Богданом Сташинським.

Добротівська бібліотека підготувала книжкову виставку; віртуальна мандрівка по сторінках історії”Степан Бандера-символ нації’’.