Фото без опису

Ланчинська об’єднана громада одна з тих громад у Надвірнянському районі, яка впевнено та успішно розвивається. За підсумками місцевих виборів з підтримкою в 33 % громаду очолила 35-річна Надія Данилюк від ВО «Свобода», яка до того працювала секретарем Ланчинської селищної ради. Про перспективи розвитку, пріоритети роботи та першочергові кроки на посаді поспілкувалися безпосередньо з новообраним головою Надією Романівною.

  • Надіє Романівно, Ви здобули 33% підтримки, як Ви завоювали такий рівень довіри?

Перш за все хочу щиро подякувати жителям Ланчинської громади за виявлений кредит довіри, за те, що незважаючи на загрозу COVID-19, вони прийшли на виборчі дільниці, виконали свій громадянський обов‘язок та обрали місцеву владу. Завдяки підтримці краян, на виборах, зі значним відривом, я обійшла своїх конкурентів, здобувши перемогу. Завоювати таку довіру було нелегко, але люди захотіли позитивних змін і побачили у мені ту людину, яка їм зможе ті зміни дати. На сьогодні у мене крім величезної відповідальності з’явилися і нові повноваження, і колосальні можливості, які я впевнено використаю для розвитку громади.

  • Як можете охарактеризувати виборчу кампанію?

Вибори — це стратегічна гра, але дуже різна для всіх, хто приймає участь. Мені дуже стали в пригоді знання, отримані на попередніх виборах, де я здобула депутатський мандат, а після була обрана секретарем Ланчинської селищної ради, тому передвиборча кампанія нашої команди проходила конструктивно. Напередодні виборів їздила по населених пунктах, розмовляла з людьми і ми спільно знаходили, те чи інше вирішення проблеми, а головне – спів розуміння у питанні подальшого розвитку нашої громади. На той час люди мене вже добре знали. Навіть у день виборів мені телефонували виборці і запитували, чи то дійсно я в списку на голову Ланчинської селищної громади. Попри «брудні технології» конкурентів я вийшла у цій виборчій «грі» переможцем, бо моя мета успішна Ланчинська громада, а не особисте зацікавлення. Коли людина робить щиро свою справу і Господь бачить її добрі наміри то й допоможе досягти бажаного, тож з Божою допомогою і підтримкою ВО «Свобода» мені вдалося гідно пройти виборчу кампанію.

  • Ваша родина до цього як поставилася, що Ви голова Ланчинської ОТГ?

Підтримка рідних була надзвичайно важливою для мене, адже вони вірили в мене, мої сили, досвід і бажання працювати на користь нашої громади і людей. Вони звичайно зраділи і перші дні не могли повірити, що дійсно я тепер голова громади. Тому дякую їм за терпіння , натхнення та розуміння.

  • Чи плануєте проводити реорганізацію виконавчого апарату, та як підходите до набору кадрів?

Громада розвивається тоді, коли у структурі ради працюють відповідальні люди. А це звичайно можливо тільки з командою фахівців та однодумців. Одним із пріоритетів формування штату будуть молоді освічені спеціалісти. Структурний та штатний розпис на черговій сесії селищної ради затвердили в кількості 73 працівники. Моя позиція дуже проста – якщо Ви - кваліфікований фахівець, які готовий відповідально, чесно працювати на розвиток громади, то запрошую в команду. Вважаю, що, якщо людина хоче працювати, то вона отримає робоче місце, якщо людина переслідує якісь власні амбіції чи політичні інтереси, то нам із цими людьми просто не по дорозі.

  • Які критерії щодо призначення старост населених пунктів?

Староста є посередником між жителями села і головою об'єднаної громади. Він має найкраще знати проблеми села і доносити їх на засіданнях виконавчого комітету громади, писати бюджетні запити на облаштування благоустрою села, представляти інтереси на засіданнях ради. Тож для мене є важливими наступні критерії відбору:

-Місце проживання на території відповідного старостинського округу (села).

-Здійснення ефективної комунікації місцевої влади з жителями.

-Ініціативність.

-Регулярне звітування перед жителями.

-Вміння та бажання працювати в команді.

Звісно прислухатимусь до порад мешканців того чи іншого населеного пункту, враховуватиму їхню думку і взагалі завжди відкрита для спілкування і конструктивних дискусій, щодо різних питань нашої громади. Важливо жити в порозумінні і як я говорила під час виборчої кампанії: «Відкрита влада – успішна громада.»

  • Формування бюджету є важливим критерієм життя громади, які пріоритети виокремили при формуванні?

Планую максимально залучати кошти з усіх можливих джерел їх надходження, тобто інвестиційна привабливість нашого краю, участь у різних проектах та програмах, співпраця з обласною та районною радами. Передбачаю надходження на такі програми: «депутатський фонд», кошти на розвиток спорту (відновлення футбольної команди), бюджет участі. Для успішного виконання роботи треба розважливо, обґрунтовано обирати цільовий напрямок. Виокремити освіту чи інфраструктуру не можу, адже на сьогодні вирішення проблеми із дорогами, пошкодженими повінню і в загальному поганому стані доріг у громаді є великою проблемою. А освіта – це обов’язкова галузь, адже одним з найважливіших аспектів розвитку громади є національно-патріотичне, культурно-духовне та спортивно-масове життя. Саме через ці аспекти, ми можемо побудувати міцне суспільство, яке виховане на засадах моралі, духовності та патріотизму.

Також є неприємний «бонус» від попередньої влади - ліквідація наслідків повені, діра в бюджеті. Завдяки управлінському досвіду моїх заступників, роботи із ліквідації наслідків повені проводяться безперервно та ефективно. Щодо бюджетної заборгованості то вона складає більше мільйона гривень, а це і неоплачений придбаний грейдер, неякісно зроблене опалення у ЦНАП, на заміну якого потрібно передбачати кошти у бюджеті на 2021 рік, та ін.. Але ми сюди прийшли, щоб працювати, тому будемо шукати шляхи над вирішенням усіх проблем і я впевнена спільно нам все вдасться.

  • Над вирішенням яких основних проблем громади будете працювати?

Виокремила для себе чотири основних проблемних питань громади:

- Ремонт доріг;

- Проведення вуличного освітлення;

- Поводження з ТПВ. Ліквідація стихійних сміттєзвалищ та утилізація діючого сміттєзвалища;

- Створення інфраструктури для дітей і молоді.

  • Чи відчуваєте Ви підтримку та розуміння жителів ОТГ?

Головною метою децентралізації є створення оптимальних умов для праці та проживання жителів ОТГ, які розуміють, що тільки спільними зусиллями можна досягти бажаних результатів та покращити свій добробут. Безумовно, є підтримка з боку людей, але не обходиться без певного невдоволення. Як голова громади, разом з командою однодумців налаштовані на створення позитивних змін у громаді, й усе для цього зробимо.

Основною метою вважаю побудову міцної, самодостатньої громади. Ми маємо стратегію розвитку, розробили порядок дій та кроків, які намагатимемось якнайшвидше реалізувати. Вони стосуються практично усіх сфер життя громади. Крім того, однією з ознак розвитку і завдань влади, вважаю бажання вислухати і почути проблеми кожного, розглянути усі пропозиції, що ведуть до покращення. Адже головне – щоб влада діяла для людей.

  •  На завершення нашої розмови, щоб хотіли сказати чи побажати?

Хочу запевнити мешканців Ланчинської ОТГ, що з кожним днем, місяцем та роком, Ви будете бачити і відчувати позитивні зміни. Разом з командою ВО «Свобода» докладатиму всіх зусиль, щоб громада стала успішною, щоб був розвиток та добробут. Працюватиму задля того, аби моїм односельчанам не хотілося покидати нашу громаду у пошуках кращої долі. Бажаю порозуміння, спільної плідної праці!

Розмову вела журналіст Софія Штогрин