Фото без опису

Голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович у складі делегації лідерів місцевого самоврядування від Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України взяв участь в обговоренні змін до Конституції України в частині децентралізації, яке відбулося в Чернівцях та ділиться своїми враженнями від заходу.

«Сьогодні ми хотіли на загал висловити своє бачення щодо того, якими мають бути зміни до Основного закону країни в частині децентралізації. Адже на засіданні регіональної платформи «Реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади у контексті конституційних змін і впровадження засад нового адміністративно-територіального устрою», яке відбулося з ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, виробили спільну позицію щодо необхідних конституційних змін. Низький рівень організації обговорення змін до Конституції став на перешкоді належного представлення нашої позиції. Насправді ми не мали можливості зосередити увагу на конкретних нормах, які стосуються місцевого самоврядування, оскільки нам запропонували загальне обговорення змін до Конституції. Для нас дуже важливо, щоб були враховані наші пропозиції, зокрема щодо чіткого розмежування функцій органів місцевого самоврядування і виконавчої влади, визначення статусу голови ради та ін. Запровадження інституту префекта, як наглядача за місцевим самоврядування, насторожує. Тому сьогодні я запропонував змінити словосполучення «адміністративний нагляд за органами місцевого самоврядування» на «моніторинг роботи органів місцевого самоврядування». Ми передали свої пропозиції столичним представникам для врахування при внесенні змін до Конституції України в частині децентралізації».- зазначив голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович.

Ініціаторами заходу виступили Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Офіс Президента України, Міністерство розвитку громад та територій України.