Відповідальність за знищення первоцвітів

Нарешті Весна завітала і до нас, а перші квіти стали величезним попитом. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Рослини, які так нелегко виборювали право пестити людей свіжістю весняного оновлення, раптом опинились в тенетах людської жорстокості. І саме з вини людей зазнають бездушного винищення. Первоцвіти безжалісно виривають і як наслідок вже в багатьох місцевостях, де колись первоцвітів було багато − вони зникли. Всім нам добре відомі проліски та підсніжники, торгівля якими незаконна та заборонена. Бажаючих збути первоцвіти дедалі більшає, адже весняні квіти – ходовий товар і продати його можна вигідно. Проте мало хто замислюється над тим, яку шкоду це несе для природи. Підсніжник вже потребує посиленої охорони, він занесений до Червоної книги України.
Так відповідно до законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та «Про Червону книгу України», на виконання листа Державної екологічної інспекції в Кіровоградській області від 22 лютого 2018 року № 09-3/487 та з метою посилення державного контролю в галузі збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, що занесені до Червоної книги України та інших природоохоронних списків було створене розпорядження голови Голованівської РДА від 26 лютого 2018 року № 47-р «Про вжиття заходів щодо охорони об’єктів рослинного світу». Згідно даного розпорядження у весняний період 2018 року проводитиметься екологічна акція «Первоцвіт».
Завдання природоохоронної акції «Первоцвіт» – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів. Дуже важливою складовою акції «Первоцвіт» є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів. Збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи – допомагаємо знищувати. Рідкісні весняні квіти краще не чіпати: вони красиві в природному середовищі. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після вас прийде до лісу.
За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України передбачено накладання штрафу від 510 до 1700 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу згідно ч. 1 ст.88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – порушення правил порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу.
Первоцвіти – дивовижні рослини, які пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще нема листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої землі.
Звертаємось до мешканців Ланчинської громади з проханням відмовитись від збирання рослин занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних громадян, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь. Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування, є їх невід’ємною частиною і потребують нашого захисту.
І найголовніше, можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відреставрувати зниклі види рослин або тварин, які „творяться” природою десятки тисяч років.