П’ятеро обранців, що представляють громади свої округів у селищній раді Ланчинської ОТГ дали підстави для їх відкликання – пропустили за рік понад половину сесійних засідань. 

Депутат селищної ради повинен працювати не лише на окрузі і сесіях, але і в постійних депутатських комісіях ради. Закон України “Про місцеві вибори” передбачає процедуру відкликання депутата місцевої ради, якщо він пропустив більше половини пленарних засідань чи засідань постійної депутатської комісії (Стаття 41). Представники Молодіжної ради Ланчинської ОТГ оцінили діяльність депутатів селищної у 2018 році та першій половині 2019 року та склали рейтинг депутатів, які можуть бути відкликані за підсумками роботи протягом цього періоду.

5 депутатів ради дали підстави для відкликання.

У 2018 році селищна рада Ланчинської ОТГ проводила 11 засідань. В період з 1 січня по 30 червня 2019 року відбулось 5 сесій. 

Згідно аналізу протоколів сесійних засідань у 2018 році – 5 депутатів селищної ради Ланчинської ОТГ пропустили понад 50% засідань за рік та можуть бути відкликані. 

Депутат фракції ВО “Батьківщина” Василь Дячук та позафракційний депутат  Андрій Марчак пропустили по 72% засідань – тобто не були на 8-ми  із 11-ти. Депутат фракції “Місцевий економічний розвиток “МЕР”  Юрій ГреськоМикола Янко з фракції ВО “Батьківщина та членкиня фракції  “ВО “Свобода” Марія Гоцяк  пропустили по 63% засідань – тобто не був на 7-ми  із 11-ти у 2018 році 

Ще двоє депутатів ради не дали підстав для відкликання, проте мали від 25% до 50% пропусків у 2018. Марія Яворська за фракції “ВО “Свобода” пропустила 42% сесійних засідань. А Неля Гресько, членкиня  фракції ВО “Батьківщина” – 28% засідань.

У період з 1 січня по 30 червня 2019 року відбулось 5 сесій ради. 8 депутатів пропустили більше половини засідань. Юрій Гресько з фракції “Місцевий економічний розвиток “МЕР”  не був на жодному засіданні. По 4 пропуски сесій (80%)  мають Марія Гоцяк та Роман Кузьмин з  фракції  “ВО “Свобода” та депутат фракції “ВО “Батьківщина”  Микола Янко.  По три пропущених засідання (60% пропусків) мають Василь Дячук  (фракція ВО “Батьківщина”), Марія Яворська (фракція ВО “Свобода”), Ігор Білоус  (фракція “Місцевий економічний розвиток “МЕР”) та позафракційний депутат Андрій Марчак.

Членкині фракції ВО “Свобода” Ганна Маковійчук  та Наталія Балабан підстав для відкликання у першому півріччі 2019 року не подали, проте пропустили теж багато – по 2 сесії, а це 40% прогулів. 

Слід відзначити і депутатів, що у 2018 році були присутніми на всіх 11-ти сесійних засіданнях. Це Роман Кузьмин (фракція “ВО “Свобода”), Любов Кухарчук (фракція “ВО “Батьківщина”), Василь Мельник та Ірина Забронська (обидвоє з фракції “Місцевий економічний розвиток “МЕР”) та секретар ради Надія Данилюк

Частина депутатів, що пропустили у 2018 році понад 50% сесійних засідань знаходяться за кордоном. Зокрема Андрій МарчакЮрій Гресько та Василь Дячук і зараз перебувають за межами країни. З ними не вдалось сконтактувати, проте їх відсутність підтвердила секретар ради Надія Данилюк. Ще двоє депутатів не піднімали слухавки, коли до них намагались додзвонитись представники молодіжної ради – це Марія Гоцяк та Микола Янко

Селищна рада є основним органом влади у громаді. Саме на її засіданнях вирішуються усі важливі питання та приймаються рішення, важливі і необхідні для громади. Приймають рішення депутати на сесійних засіданням шляхом голосування. Чинним вважається те рішення, за яке проголосували більше половини депутатів ради. Сесійне засідання не може бути чинним, якщо у ньому бере участь менше половини обраних до ради депутатів. Депутати зобов’язані брати участь у сесійних засіданнях та не можуть їх пропускати без поважних на те причин. 

Де можна ознайомитись з графіками прийому депутатів селищної ради Ланчинської ОТГ?

Стаття 10, пункт 5 Закону України “Про статус депутата місцевої ради” зазначає, що депутат зобов’язаний вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців. Ця ж стаття Закону передбачає, що депутат повинен визначити та оприлюднити дні і години прийомів для громадян. Це означає, що депутат місцевої ради має повідомити мешканцям громади про те, коли і де він буде проводити прийом мешканців. На практиці такі повідомлення здійснюються на сайті ради, у соціальних мережах і у друкованих ЗМІ та на дошках оголошень. 

Проте у селищній раді інформації про місце та прийом громадян депутатами селищної ради Ланчинської ОТГ немає. Відповідно – депутати таку інформацію у місцеву раду не подавали. Саме про це йдеться у відповіді на запит про публічну інформацію. 

Відповіді на запит публічної інформації членів Молодіжної ради Ланчинської ОТГ

Проведення щомісячного прийому громадян депутатом місцевої ради, а також повідомлення про його місце та час – є прямою вимогою законодавства. 

Хто з селищної ради не проводить щомісячний прийом громадян?

Депутат місцевої ради зобов’язаний дотримуватись законодавства та забезпечувати його реалізацію. Відповідно – не повинен порушувати закони, які регламентують його діяльність. Якщо депутат не проводить щонайменше раз на місяць прийом громадян – він сам порушує законодавство. 

У відповіді на запит публічної інформації у Ланчинській селищній раді відповіли, що жоден депутат ради не надавав інформацію про місце публічного звітування про рік роботи або текст самого звіту для оприлюднення на сайті ради. 

Відповіді на запит публічної інформації членів Молодіжної ради Ланчинської ОТГ

Депутатка Марія Данилюк пояснює, що прийом громадян проводить в себе вдома, оскільки мешкає на своєму ж окрузі. А звіти не подавала до ради, оскільки не знала про такі вимоги. “До мене мешканці звертаються зі своїми питаннями на вулиці – я живу на тому окрузі, де я обрана”, – пояснює депутатка, – “Щодо звітування і публікації на сайті звіту – я не знала, що це треба робити. Надалі буду подавати”. 

Загалом 5 депутатів дали “залізні” підстави для відкликання – протягом 2018 року вони пропустили понад половину засідань сесій місцевої ради. Окрім того – на сайті ради немає жодної інформації про місце та час щомісячного прийому громадян депутатами ради, а це – пряме порушення Закону України “Про статус депутата місцевої ради”. Проте, воно не єдине – жоден депутат селищної ради Ланчинської ОТГ не прозвітував за рік діяльності перед мешканцями – на сайті ради відсутній відповідний графік та немає жодного звіту у текстовій формі.

Комунікація депутата та мешканців громади є важливим елементом у функціонуванні органів місцевої влади, і саме на депутатських прийомах мешканці можуть донести свої думки та проблеми, а на звітуваннях депутат може розповісти мешканцям про пріоритети розвитку громади та спільне вирішення проблем громади. 

І наостанок, депутат місцевої ради зобов’язаний дотримуватись законодавствата забезпечувати його реалізацію. Відповідно – не повинен порушувати вимоги законів, які регламентують його діяльність. Якщо депутат ради без поважних причин пропускає пленарні засідання ради, не проводить прийом громадян щомісяця або не звітує про свою діяльність щороку на відкритих зустрічах з виборцями згідно з затвердженими радою графіками – він порушує вимоги чинного законодавства, а також права своїх виборців – мешканців громади.

Дослідження роботи депутатів селищної ради Ланчинської ОТГ здійснили члени Молодіжної ради Ланчинської ОТГ в рамках проекту “Голос громади у місцевому самоврядування. Цей проект у Ланчинській громаді реалізовує громадська організація “Центр Політичних Студій” в рамках Програми DOBRE, що фінансується Агенством США з міжнародного розвитку – USAID.