Фото без опису

 

Всесвітній день дитини відзначається 20 листопада, як день світового братерства і взаєморозуміння дітей, день підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Саме у цей день – 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея прийняла Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини. Цей особливий документ був ратифікований 193 країнами світу.

Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини в перший же рік своєї незалежності. У 2003 та 2005 роках відповідно український Парламент ратифікував два факультативних протоколи до Конвенції про права дитини щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції та дитячої порнографії та щодо участі у збройних конфліктах, які з того часу стали частиною національного законодавства. Документ складається з 54 статей, що деталізують індивідуальні права осіб віком від народження до 18 років на повний розвиток можливостей в умовах, вільних від голоду, жорстокості, експлуатації та інших форм зловживань.

Людство зобов’язане дати дітям найкраще. Це проголошено Декларацією прав дитини. Тому привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, пов’язаних із реалізацією заходів щодо забезпечення благополуччя та захисту прав дітей, є одним із головних завдань соціальної політики України.  Останніми роками в Україні на державному рівні зроблено вагомі кроки у напрямі закріплення та дотримання принципів і норм Конвенції ООН про права дитини.

Кожна дитина від народження має невід’ємне право на життя разом зі своїми батьками, їхнє піклування і турботу, на достатнє та здорове харчування, на якісну медичну допомогу, на освіту і культурний розвиток. Кожна дитина повинна бути захищена від економічної експлуатації та примусової праці, від будь-яких видів насильства. Жодна дитина не повинна бути жертвою війни. І головне – усі діти рівні у своїх правах!

Питання виховання та захисту підростаючого покоління завжди є й будуть актуальними, адже саме діти є гарантами самозбереження, здоров’я і поступу нації.