Спалювання сухої рослинності завдає великої шкоди довкіллю.

По-перше, випалювання, сухої трави та  сміття забруднює повітря , що завдає шкоди здоров’ю і навколишньому природному середовищу.

По-друге, випалювання стерні, сухої рослинності завжди призводить до знищення місць гніздування птахів, місць перебування та знаходження тварин,. Багато тварин, птахів гинуть або змушені мігрувати в інші місця, порушуючи природний баланс.

По-третє, випалювання стерні, сухої рослинності та сміття знищує мікрофлору грунтів, погіршує структуру та збіднює їх.

По-четверте, випалювання стерні, сухої рослинності посилює процеси водної та вітрової ерозії земель, що призводить до деградації грунтів та інших негативних наслідків. Випалені поля не можуть захиститися від вітрової ерозії грунтів.

По-п’яте, випалювання стерні, сухої рослинності може призвести до пожеж у лісосмугах, лісах, населених пунктах завдаючи великої шкоди природному середовищу.

Законом України "Про охорону атмосферного повітря" забороняється спалювання сухої трави. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статями 16 та 22.

За шкоду, завдану довкіллю та здоров’ю людей, порушник може нести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Спалювання рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу:

- на громадян - від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на термін від п'яти до десяти років.