Загадкове й неповторне селище, якому завтра  вже 778 років!

    Сьогодні, 11 липня 2019 року, з ініціативи завідувачки  Ланчинської міської бібліотеки для дорослих Марії Попович відбулася конференція «Ланчин від минулого до сьогодення», приурочена святкуванню 778-ої річниці селища.

     На засіданні круглого столу були учителі й учні Ланчинського ліцею імені Ю.Шкрумеляка, представники осередків «Просвіти», відділів освіти та культури Ланчинської ОТГ.

    Учасників конференції, яка проводилася в рамках відзначення Дня селища, привітав селищний голова ОТГ Володимир Попович, наголосивши на актуальності, важливості й доцільності проведення такого заходу, адже без історії і світ - не світ, і люди – не люди. А наш Ланчин, як ніколи, нині спраглий на краєзнавчу книжку, яка би пролила правдиве світло на історію нашого селища.І саме тому матеріали конференції будуть першим кроком до написання історії Ланчина.

   Потрібно відзначити презентацію наймолодшого учасника конференції Максима Данилюка, який розповів легенди про походження назви селища, адже всі вони викликали жваву дискусію і потребують наукових підтверджень.

   Учителі історії Ланчинського ліцею Олег Любецький та Василь Гресько представили цікаві наукові розвідки «Із витоків історії Ланчина від найдавніших часів до ХІV століття», «Ланчин в період радянської окупації».

    Ланчин зростив великих синів, про яких почув світ. І саме про них йшлося в доповідях учасників круглого столу. Начальник віділу освіти Ланчинської ОТГ Андрій Микитин розповів про митрополита, кардинала і примаса Михайла Левицького, який народився в Ланчині і прославив наше селище. Учителька української мови і літератури Ганна Казюк розкрила основні віхи життя і творчості нашого краянина Юрія Шкрумеляка.

     Яскравим був виступ Марії Попович «З історії Просвіти в Ланчині», з якого присутні дізналися багато про тих краян, які щедро засівали ниву освіти, культури, духовності.

   Доповідь провідного бібліотекаря Любові Дутчак «Туристичний потенціал Ланчина в умовах реформи децентралізації», викликав захоплення і гордість, адже в ньому окреслено не лише всі етапи розвитку туризму в Ланчинській ОТГ, а й названо ті цілі, досягненню яких він сприятиме.

    Про соціально-економічний розвиток селища в період утворення об’єднаної територіальної  громади  вичерпно й детально говорив голова ОТГ Володимир Попович, особливо наголосивши на реалізації двох інноваційних проектів: «Відкритий простір», який має на меті реконструкцію скверу імені Ю. Шкрумеляка, з облаштуванням дитячого майданчика, освітленням та ілюмінаціями, по – перше, а по – друге, Ланчин і Добротів матимуть свою неповторну візитівку- ізюминку вежу «Ворота в Карпати».

   Накінець голова подякував учасникам й організаторам конференції – круглого столу і додав, що найбільший скарб Ланчина – це його люди, працьовиті, чесні, нелукаві. І в них -  сила і неповторність Ланчина.

    Ланчин – це рідне село кардинала Левицького, письменника, співця січового стрілецтва Юрія Шкрумеляка, це колиска Прикарпатського краю, це ворота в Карпати.

   Дякуймо Богові, що народилися й живемо тут, живемо тобою, Ланчине, наше рідне, славне і неповторне селище!

Фото без опису