Завершилася навчальна поїздка представників громад до Канади, які взяли участь у міжнародній конференції з питань реформ в Україні Ukraine Reform Conference у Торонто. До складу делегації входили керівники ОТГ з кожної області, відібрані за конкурсом. Прикметно, що в конференції взяли участь іноземні та українські державні посадовці, серед яких Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, а також бізнесмени топ-рівня, представники країн ЄС, НАТО, G7 та громадянського суспільства.

За підтримки Програми  USAID "Децентралізація  приносить  кращі результати  та ефективність”(DOBRE) Прикарпаття на цьому поважному заході представляв голова Ланчинської ОТГ на Надвірнянщині Володимир Попович, який відразу по приїзді дав інтерв’ю для газети «Галичина».Відповідно голова представляв Ланчинську громаду- партнера DOBRE.

– Це вже третя Міжнародна конференція з питань реформ в Україні – попередні відбулися у Копенгагені (2018) та Лондоні (2017). Цього року для проведення конференції не випадково вибрали Канаду. Адже, як відомо, коли Україна здобувала незалежність, то Канада однією із перших підтримала це прагнення українців. Також у цій країні на сьогодні проживає майже 1,5 млн. українців. Основними меседжами конференції стали розвиток демократії, зокрема підзвітність і прозорість, доброчесність і відкритість, тобто боротьба з корупцією і соціальна справедливість, а також економічний розвиток.

– На конференції було представлено 32 країни. Й здебільшого можна було почути позитивні оцінки про впровадження реформ в Україні.

– Передовсім це свідчить про високий рівень самої України на міжнародній арені. Світова спільнота все ж почула Україну. Зрозуміло, що важливу роль у цьому відіграли Помаранчева революція, Революція гідності, належне позиціонування України в світі упродовж останніх років. На цьому заході було очевидним зацікавлення світової спільноти Україною.

– Як відомо, голови українських громад вивчали у Канаді досвід муніципалітетів. Що запозичили для себе?

– Так, ми мали добру нагоду дізнатися дуже багато нового і цікавого. Зокрема я побував у регіональному муніципалітеті у провінції Онтаріо – графстві Принца Едварда. Це сільськогосподарська громада, в якій проживає 25 тис. осіб на великій території. Тут ми почерпнули для себе чимало корисного. Найперше – це чітке планування, починаючи від стратегічних документів, які мають довгостроковий характер, і завершуючи окремими плановими програмами розвитку. Тут посилюють місцевий економічний розвиток. У муніципалітетах Канади існує чіткий розподіл ролей і визначено правила гри. У графстві Принца Едварда, наприклад, розвивають зелений туризм. Зокрема тут працює 70 фермерів, які вирощують виноград і виготовляють вино. Туристи можуть побачити його виробництво, відтак дегустують та купують. Вони чітко планують і бачать кінцевий результат. Для цього необхідно долучати громадськість до прийняття рішень.

– Так, поза сумнівом. Децентралізацію уже не зупинити. Завдяки їй Україна розвивається, йде вперед. Але наразі на цьому шляху їй чинять опір окремі чиновники. Саме ця реформа зуміла змінити психологію мислення людей. Знаєте, футбольна команда досягає успіхів тоді, коли тренер не заробітчанин, а фанат. Децентралізаційна реформа матиме поважні результати тоді, коли серед голів громад переважатимуть фанати своєї справи.

– На жаль, на форумі ми не почули від Президента В. Зеленського меседжів про децентралізацію, про другий етап реформи зокрема.

Але її продовження неминуче, оскільки це вже незворотній процес. Нам варто й надалі переймати світовий досвід щодо реформування місцевого самоврядування, проте й не забувати про наші ментальні особливості. І дуже важливо, щоб партійні інтереси не переважали над інтересами громади.