З найвищої вершини Карпат - Говерли бере свій початок грайливий Прут. На його високих і крутих берегах розташоване селище Ланчин. Славетна земля зростила чимало талановитих митців і вчених. Серед них і Марія Яновська, автор поетичних збірок "Квіти любові", "Не забувай", "Стежина до щастя". Її поетичні твори друкувалися в районних газетах "Народна Воля", "Яремчанський вісник", всеукраїнській літературно - художній газеті "Гарний настрій". Співавтор літературних альманахів "Я дякую тобі", "Думки романтика", "Колиска роду", "З Україною в серці", "Гармонія", "Душа автора", літературно - художнього видання "Різдво приходить зі снігом". Член літературної студії "Бистрінь" ім. Нестора Чира. Співпрацює з композитором Миколою Ведмедерою. На її тексти написано тридцять три пісні.

        
Фото без опису
Фото без опису

       




  На початку 2019 року у видавництві "Лілія" побачила світ четверта збірка поезій Марії Яновської "Голос голубки", яку презентували в Ланчинській бібліотеці для дітей. Модератор заходу Наталія Яремин і учні 9-А класу Ланчинського ліцею розкрили світ поезій Марії Яновської, він немов гуцульська вишиванка розмаїтий та різнобарвний, оплакує і віддає шану славним героям України, тішить, переносить у чарівність природи, повертає у дитинство.
  Зворушливо і мелодійно звучала пісня "Мамина вишиванка" слова Марії Яновської музика Миколи Ведмедері у акапельному виконанні викладачів музичної школи Галини Ткачук, Михайла Яновського і дитячого хору. Ланчинські соловейки, учні музичної школи Наталія Яремчук і Таня Дем'янців пісню "Столиця дитинства", яка стала гімном Ланчина, слова Марії Яновської, музика Миколи Ведмедері виконали урочисто з піднесеним настроєм.
     
Фото без описуФото без опису








  Приємно було почути думку вчителів рідної мови Ланчинської гімназії Ганни Голіней і Лілі Щербатюк. Вчителі Ланчинського ліцею Ірина Петрук, редактор збірки "Голос голубки", Ганна Казюк, які  захоплені та закохані у творчість поетеси побажали нових творчих злетів.
На святі була присутня Галина Христан, член НСПУ, яка висловила теплі привітання і слова підтримки, якій авторка присвятила вірш як письменниці, матері і добрій людині.
  На свято завітала колишня вчителька Марія Голіней і однокласниця Наталія Яремин (Голіней) вони висловили слова вдячності та побажали  Марії Михайлівні нових творчих здобутків.
       
Фото без описуФото без описуФото без опису






Фото без опису

 
Фото без опису

 Поезія Марії Яновської  - це творчість зрілого майстра, що вражає досконалістю змісту, поетичністю, зворушує і надихає.