Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою громадянам - мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком.

Отримання житлових субсидій не пов’язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

Житлові субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги та/або скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо, за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами, внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, внеску/платежу об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла, соціальних нормативів житлово-комунальних послуг, скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, витрат на управління багатоквартирним будинком (далі - соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування) і розміром обов’язкового відсотка платежу, визначеного в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку).

За рішенням комісії, утвореної районною  державною адміністрацією (далі – комісія), житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі договору найму (оренди) житла (далі - орендарі), або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, у разі, коли їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами. У такому випадку склад домогосподарства декларується заявником під час звернення за призначенням житлової субсидії.

Рішення про призначення (відмову в призначенні) житлової субсидії у випадках, передбачених абзацами другим і третім цього пункту, приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.

ЗМІНИ В ПРОГРАМІ ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ З 01.01.2019

Постановами Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 № 1176 та від 06.02.2019 № 62 внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

З 1 січня 2019 року Урядом запроваджено монетизацію житлових субсидій громадянам. Правила призначення житлової субсидії залишаються незмінними, змінюється лише алгоритм її виплати.

Житлова субсидія домогосподарствам, що звернулись за призначенням житлової субсидії вперше з 01.01.2019, буде надходити на їх персональний обліковий запис в АТ “Ощадбанк”. Зазначеним банком кошти житлової субсидії будуть перераховуватись на рахунки надавачів житлово-комунальних послуг одержувача, про що одержувач отримає sms-повідомлення. Залишок нарахувань оплачується громадянином самостійно. Відсутня буде необхідність щомісяця сплачувати обов'язкову частку плати за кожний вид послуги. АТ “Ощадбанк” сплачуватиме частину нарахованої плати за житлово-комунальні послуги, в межах соціальних норм розрахованої житлової субсидії, отримувачі житлової субсидії доплачуватимуть іншу частину рахунку. Після закінчення опалювального сезону залишки коштів на рахунку для виплати житлової субсидії, відображені на облікових записах одержувачів житлової субсидії, які утворилися станом на 1 червня, виплачуються одержувачам житлових субсидій АТ “Ощадбанк” шляхом перерахування таких коштів на поточні рахунки зазначених осіб, відкриті в АТ “Ощадбанк” відповідно до підпункту 3 пункту 18-1 цього Положення, про що АТ “Ощадбанк” інформує одержувачів субсидії шляхом надсилання смс-повідомлень.

Громадянам, які звернулися за призначенням житлової субсидії до 31 грудня 2018 р., а також тим, що звернулися після 1 січня 2019 р., але житлова субсидія їм призначена з 2018 року, - за січень 2019 року житлова субсидія буде перерахована, як і раніше (на рахунки управителів багатоквартирного будинку, ОСББ/ЖБК та виконавців комунальних послуг), а з лютого 2019 року житлова субсидія буде перераховуватись у готівковій формі, про що одержувачу надсилається персональне повідомлення на адресу домогосподарства.

Виплата житлових субсидій у готівковій формі здійснюється:

собам, які одержують пенсії, - Мінсоцполітики через Пенсійний фонд України шляхом перерахування органами Пенсійного фонду України коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках або через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”, де особа одержує пенсію, відповідно до укладених договорів;

особам, які не одержують пенсії, - Мінсоцполітики через АТ “Ощадбанк” шляхом перерахування коштів для здійснення грошових переказів через платіжну систему “Система термінових переказів “Швидка копійка” або шляхом зарахування на поточні рахунки, відкриті в АТ “Ощадбанк”. Виплата грошових переказів через платіжну систему “Система термінових переказів “Швидка копійка” або зарахування таких коштів на поточні рахунки, відкриті в АТ “Ощадбанк”, регулюються нормативно-правовими актами АТ “Ощадбанк” та Національного банку. Договір про виплату житлової субсидії у готівковій формі укладається Мінсоцполітики та АТ “Ощадбанк”, в якому, зокрема, визначається порядок інформаційної взаємодії під час виплати житлової субсидії у готівковій формі особам, які не одержують пенсії.

Отже, житлова субсидія не пенсіонерам буде перерахована грошовим переказом через АТ “Ощадбанк”, а пенсіонерам виплачена через Пенсійний фонд одночасно з пенсією.

Для отримання грошового переказу необхідно буде звернутися до найближчого відділення АТ “Ощадбанк” і надати паспорт та ідентифікаційний код. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу житлової субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні та травні 2019 року.

 Пенсіонери, які отримають пенсійні виплати через інші банки, відповідно зможуть зняти свою субсидію безпосередньо у банкоматі цього банку. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить Укрпошта.

Отримувачам житлової субсидії у травні 2019 року необхідно буде звернутись до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації з новими заявою про призначення житлової субсидії та декларацією про доходи і витрати із зазначенням номеру мобільного телефону (крім тих, кому житлова субсидія вперше призначена з 01.01.2019).