«Степан Бандера – борець за волю України» - урочистий вечір під такою назвою відбувся в Ланчинській міській бібліотеці для дорослих 02.01.2019 року з нагоди 110-ої річниці від дня народження вірного сина України.

          Чимала читальна зала переповнена вщерть: тут зібралися представники громади, керівники культурних та освітніх закладів, учні та вчителі Ланчинського ліцею імені Ю. Шкрумеляка, члени осередку «Просвіта».

          Завідувач бібліотеки Марія Попович, організатор святкового дійства, перегорнула найяскравіші сторінки життєпису Степана Бандери – лицаря української ідеї, лідера національно-визвольного руху, особливо підкресливши те, що у дитинстві Степан був дуже хворобливий, але велика сила волі, постійні заняття спортом допомогли йому перебороти недугу: він став витривалим і сильним. Бандера був завзятий, дотепний і веселий, у вільний час грав у шахи, співав у хорі, грав на гітарі і мандоліні. Ніколи не вживав спиртного і не курив. У тринадцятирічному віці вступив до Пласту, в дев’ятнадцять років – до Української військової організації, а ж 1929 року і до смерті був членом ОУН.

          Відрадно, підкреслила Марія Іванівна, що випускник Ланчинського ліцею, а нині студент Львівської політехніки Юрій Сенчук, у складі хору нещодавно побував у Мюнхені, відвідав могилу Степана Бандери, зустрівся з його онуком і поспілкувався з ним.

          Учні ліцею піднесено і натхненно декламують вірші, в яких прославляється ім’я незламного українця, національного героя Степана Бандери, а тріо у складі викладачів музичної школи Ірини Яремин, Світлани Небелюк та Михайла Іванішака дарують присутнім барвистий вінок незабутніх повстанських пісень: «Три браття з Прикарпаття», «Світить сонце, світить ясне». Роль Степана Бандери на вечорі блискуче й артистично виконує десятикласник ліцею Даніель Іваночко.

          До слова запрошується голова ОТГ Володимир Попович, який, зокрема, сказав, що сьогоднішній вечір пам’яті засвідчує: Степан Бандера – людина-патріот, яка хотіла йти своїм шляхом і була гідним Провідником українського народу до омріяної волі. Саме таким він має бути у свідомості справжнього українця. Вивчати історію УПА, життєпис Степана Бандери – наш патріотичний обов’язок. Знаково, що українці починають розуміти велич цієї людини, яка поклала на вівтар свободи власне життя. «Такі, як Бандера, народжуються раз на століття. Вони є символом боротьби українців за волю і незалежність», - ствердив голова.

          Депутат обласної ради Михайло Іваночко звернув увагу на дві важливі віхи в біографії Степана Бандери: Варшавський та Львівський процеси. На останньому 25.05.1936 року, коли до зали ввели Бандеру, всі присутні встали і привітали його окликом «Слава Україні!». Піднялися також охоронці, трибунал і присяжні. Підсудний вів себе з гідністю, сміливо відстоював право українців на боротьбу за незалежність. А от ми, українці, маючи достовірні відомості і факти, не можемо повернути Бандері звання Героя України… А ще 15 років тому боялися вголос вигукнути пророче «Слава Україні!». Незламна сила волі – це одна з найяскравіших рис особистості Степана Бандери. Від змалечку готував себе до боротьби за волю України, і це була боротьба не на життя, а на смерть. «Будьмо ж гідними пам’яті  великого сина України», - закликав М.Іваночко.

          Вечір закінчився спільною колядою про народження Христа та Гімном України, адже Бог і Україна – це гасло Степана Бандери, героя, чиє серце завжди билося для українського народу.

Сьогодні ми   з упевненістю можемо сказати, що Бандера, як старозавітній Мойсей:

Все, що мав у житті, він віддав

Для одної ідеї,

І горів, і яснів, і страждав,

І трудився для неї…