19 вересня цього року у Ланчинській об’єднаній

територіальній громаді відкрили пам’ятний

знак  жертвам  тоталітарного   режиму

 

Як це все-таки знаменно, як символічно, що цьогорічне свято Чуда Архистратига Михаїла співпало із днем відкриття пам’ятного знака жертвам політичних репресій! Святковою літургією ознаменувало цей світлий вересневий день духовенство обох ланчинських храмів, потім  процесія рушила до символічного сірого каменя…

…Цей лаконічний стислий напис на меморіальній дошці, вмонтованій у  камінь: «На цьому місці був розташований Ланчинський  районний відділ НКВС, в якому в 1944-1952 роках катували сотні мирних мешканців, членів підпілля ОУН, вояків УПА з населених пунктів: Ланчин, Добротів, Красна, Середній Майдан, Вишнівці, Кубаївка, Гаврилівка, Парища, Перерісль, Горішній Майдан, Лісна Тарновиця, Фитьків, Цуцилів, Волосів, Камінна, Саджавка, Іванівці». Та як багато говорить він нам, ланчинцям! Говорить про пам'ять, гарячу, наче кров, повертаючи нас до тих трагічних часів, не дає забути знов, що ми, українці, дорого заплатили за своє право на свободу – мільйонами синів і дочок.

У почесній варті  біля пам’ятного знака – ліцеїсти Прикарпатського військово-спортивного ліцею зі своїм полковником п. Миколою Мартинюком.

Чин освячення символічного каменя здійснює преосвященний владика Коломийської єпархії кир Василій та всечесні отці: Іван, Василь, Тарас.

       На віче, приурочене відкриттю та посвяченню меморіалу, велелюдно: духовенство, громада селища, ліцеїсти, гімназисти, почесні гості. До присутніх звертається голова ОТГ Володимир Попович, особливо наголошуючи на тому, що відкриття такого пам’ятника засвідчує патріотизм ланчинців, в жилах яких тече кров незламних борців, орлина сила, що підіймає їх мужніми крилами у майбутнє.

Ініціатор встановлення монумента, голова районної ради 6-го демократичного скликання Василь Попович, щиро дякує всім, хто долучився до втілення його ідеї та здійснення найсокровеннішої мрії – вшанування полеглих за волю України.

Керівник обласної громадської організації «Чорна Сотня» Іван Григорів та депутат обласної ради Михайло Іваночко нагадують учасникам віча, що і сьогодні український народ ціною життя тисяч патріотів відстоює своє право на Сході України бути вільним, незалежним. І свідчення цьому - посвята пам’ятника жертвам тоталітаризму, які захищали свою землю так, як наші славні воїни захищають її на Донбасі.

У мереживо свята гармонійно вплелися юні декламатори Ланчинського ліцею імені Юрія Шкрумеляка, а викладачі музичної школи Ірина Яремин та Світлана Небелюк зворушливо і трепетно виконали пісню Володимира Івасюка «Балада про мальви», яка воістину стала реквіємом за полеглими. Хвилиною мовчання учасники віча вшанували всіх невинно убитих за свої переконання, погляди і любов до України.

         Уклінна подяка від усіх ланчинців за організацію та проведення віча Попович Марії Іванівні, завідувачу Ланчинської міської бібліотеки для дорослих, ведучим: Іваночко Олесі Василівні, учителю Ланчинського ліцею, Микитину Андрію Васильовичу, начальнику відділу освіти Ланчинської ОТГ.

І подякуймо Богу, що ми живемо  тут, у Ланчині, славному і рідному, молодому і давньому, мужньому і гордому! І головне, що ми були, є і завжди будемо патріотами. Приходімо щорічно у цей день на це священне і святе місце, щоб віддати шану тим,  хто вмирав за свою землю, бо віднині  цей сірий камінь – це символ, це знак,  це душі всіх убієнних за волю України.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису