Вчора,  12  жовтня, в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування провели брифінг щодо призначення виборів в ОТГ.

Участь в брифінгу взяв голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович.

Сьогодні 133 ОТГ в Україні чекають на призначення виборів. Готові до обрання голів та депутатського корпусу й чотири прикарпатські об’єднанні територіальні громади – Букачівська, Вигодська, Коршівська та Новицька.

Ще три сільські ради Івано-Франківщини готові приєднатись до вже діючих об’єднаних територіальних громад. Мова йде про: село Рибне до Рожнівської ОТГ, села Середній Майдан, Вишнівці, Глинки до Ланчинської ОТГ та село Брошнів до Брошнів-Осадської ОТГ.

Відповідно до закону вибори мають бути оголошені за 70 діб до дня голосування. Щоб вибори відбулися в передостанню неділю року, 23 грудня, їх мають оголосити максимум цієї п'ятниці.

Проведення виборів дасть можливість з нового року перейти на прямі міжбюджетні відносини, отримати кошти на розвиток інфраструктури та можливість розвивати свої території.

Голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович зазначив, що при формуванні бюджету потрібно чітко знати чи приєднаються до ОТГ ще три села чи ні.

"Сьогодні люди мене запитують: а, ви, що нас обманули? Сьогодні є стурбованість щодо проведення виборів. Фактично всі юридичні аспекти у нас вирішені. Я вважаю, що це технічні питання, і тут не має бути жодної політики'", - каже Володимир Попович.

Якщо рішення не буде прийняте, за словами Максима Чопея, це створить для України колосальні виклики.

"Ми мусимо розуміти, що ЦВК це незалежний орган з представниками різних політсил. Зараз по всій Україні  очікують цього рішення", - додає виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття.

Загалом по Україні його очікують понад 1,5 мільйони українців. Мова йде про 60 громад, що приєдналися до 41 вже створеної ОТГ.

 

Фото без опису