Фото без описуФото без опису

Спільно з консультантами Асоціації міст України та журналістами, голови сільських рад які планують утворити в майбутньому об’єднані територіальні громади відвідали Ланчинську об’єднану територіальну громаду. Для них було важливо поспілкуватися з тими хто вже об’єднався і працює по – новому.

Голови та секретарі сільських рад мали можливість ознайомитись з успіхами Ланчинської ОТГ та оцінити наскільки для них прийнятний такий формат розвитку в умовах реформи децентралізації та об’єднання територіальних громад.

Захід відбувся 28 вересня в рамках програми «Маршрути успіхів», проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України, на тему:   «Громадські ініціативи направлені на пріоритетний  розвиток громади».

Ланчинська селищна рада ОТГ об’єднує 2 населених пункти Ланчин і Добротів. Специфіка об’єднання у тому, що Добротів має статус гірського населеного пункту, а Ланчин такого статусу немає, з січня місяця наступнього року буде приєднано ще 3 села Середньомайданської сільської ради. В об’єднаній громаді – 10 тис. 354 жителі. На території громади діє три навчальних заклади: ліцей та дві гімназії, одна з яких – з дитсадком, розповідає Володимир Попович. Ще один дитсадок функціонує окремо. В ОТГ є музична школа, центр дитячої творчості, народний дім, будинок культури.

Об’єднана територіальна  громада, пропрацювавши майже дев’ять місяців у нових бюджетних умовах, уже демонструє чималі досягнення.

Селищний голова  Володимир Попович, під час зустрічі розповів про реалізовані проекти, напрямки розвитку ОТГ, найважливіші проблемні питання. Значну увага у виступі приділив питанню розвитку соціально-гуманітарної сфери, роботі закладів освіти та культури, ознайомив із планами щодо організації роботи закладів охорони здоров’я в майбутньому.

Учасники навчального візиту мали можливість відвідати Ланчинський ліцей ім. Ю.Шкрумеляка, де їх радо вітала його очільниця Тетяна Дикан, МПК Ланчинської ОТГ, де їм представлено реалізацію проекту «Назустріч вогневій стихії». Також учасників ознайомили з  роботою Добротівської гімназії та ФАПу.

Гостям було цікаво дізнатись про те, як створювалась та функціонує об’єднана громада, як приймаються рішення в громаді, організаційна структура об’єднаної територіальної громади, бюджет, облаштування закладів освіти, охорони здоров’я, культури.

Голова селища пояснив присутнім, що процес децентралізації дуже складний, але він того вартий. Варто бути ініціатором оскільки гірше точно не буде. Володимир Васильович зауважив, що в об’єднанні є позитивні моменти: завдяки об’єднанню покращилась комунікація з владою, вдалося втілити реформу у сфері освіти, охорони здоров’я.

На всі питання присутніх заходу дали вичерпні відповіді та роз’яснення. Зустріч була плідною, учасники обмінялись контактами, отримали натхнення і віру в зміни.