Фото без опису       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні об 11:00  відбулося освячення пам’ятного знаку жертвам НКВС-КДБ, встановленого за ініціативи голови районної ради   шостого демократичного скликання Василя Поповича, при підтримці селищного голови Ланчинської ОТГ Володимира Поповича.

 

Церемонію освячення пам'ятного знаку провів архиєрей Коломийської єпархії УГКЦ кир Василій (Івасюк),  о. Василь УГКЦ Зіслання св. Духа, о.Тарас УПЦ-КП Архістратига Михаіла, о. Іван  УГКЦ Різдва Пресвятої Богородиці с. Красна.

 

"Сьогодні нас об’єднала молитва та пам’ять про невинно убієнних людей – жертв московсько-більшовицького режиму, - зазначив Владика. - Важливо, щоб ми не забували про ці жертви. Наша пам'ять дозволить їм жити вічно, а нам допоможе у боротьбі з агресором.  Адже й сьогодні ворожий режим зазіхає на нашу незалежність."

 

На Віче освячення пам’ятного знаку жертвам НКВС-КДБ запрошено громадську організацію "Чорна сотня" Чернівецької та Івано-Франківської області, ліцеїстів Надвірнянського військово-спортивного ліцею.

 

З вступним словом виступив селищний голова  Ланчинської ОТГ Володимир Попович.

 

«У пам’яті немає терміну давності, - сказав голова. І нашою присутністю на Віче ми засвідчуємо свою шану, пам’ять і повагу жертвам тоталітарного режиму і репресій. Освячений пам’ятний знак буде нагадувати прийдешнім поколінням про події майже 80-літньої давності.

 

Радянські війська вступили на територію с-ща Ланчин, Добротова та навколишніх сіл 19.09.1938 року. На місцях влада насильно переходила до робітничих комітетів

 

У  жовтні 1938р. селяни на мітингах викрикували «Не хочемо совітів», «Заберуть землю», «Закриють церкви».

 

І уже з 22 жовтня почалися арешти. За неповний місяць було відкрито 680 справ.

 

Ланчинський НКВД знаходився на цьому місці,  де у підвалах проводили допити та катування, - а дальше розстріли, тюрми та виселення.»

 

Також селищний голова подякував всім хто долучився до встановлення пам’ятного знаку, особливо братові Василю Поповичу, Миколі Дімничу, Василю Іванішаку, Ігорю Білоусу та присутнім!

 

Учасники заходу помолилися за упокій душ невинних людей та  хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих.

 

Завершальною нотою Віче стало неперевершене виконання твору «Мальви» у виконанні дуету Ірини Яремин та Світлани  Небелюк.

 

Завершився захід традиційним виконанням Гімну України!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису