ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

вул Берегова, 24, м. Івано-Франківськ, 76019, код ЄДРПОУ 40309088 тел. 51-13-89, факс 51-13-92,

ifdergprod@vetif.gov.ua

 

12.09.2018 р.                                                    

Відповідальним за роботу офіційних

веб-сайтів райдержадміністрацій

та міських рад

 

Головам територіальних громад

Івано-Франківської області

 

 

З метою інформування громадськості та доведення до широкого загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій,  міських рад  та територіальних громад),  подаємо наступну актуальну інформацію.

 

 

Щодо випадків  АЧС в Херсонській та Донецькій областях

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу жителів Прикарпаття:  зафіксовано чергові випадки африканської чуми свиней в Олешківському, Скадовському районах Херсонщини та в м. Маріуполь на Донеччині.

 

Так, відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, на території свиногосподарства ТОВ «Фрідом Фарм Бекон», м. Олешки Олешківського району Херсонської області, 08.09.2018 року було зареєстровано загибель свиней  в кількості 34 голови.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Дніпропетровській регіональній лабораторії Держпродспоживслужби було виявлено ДНК вірусу АЧС (звіт про результати дослідження № 001541 п.м./18 від 08.09.2018 року).

Крім того, позитивний випадок зареєстрований 06.09.2018 року в ДПДГ інститут рису НААНУ, що розташоване в с. Антонівка Скадовського району Херсонської області (звіт про результати дослідження Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 06.09.2018 № 001518 п.м./18);

Також згідно інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, 06.09.2018 року в особистому селянському господарстві зареєстровано випадок захворювання на африканську чуму свиней в  м. Маріуполь Донецької області (звіт про результати дослідження Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 06.09.2018 року  № 001515 п.м./18);

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при райдержадміністраціях, рішенням яких затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного осередків, зон захисту та нагляду.

В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.