Вітаміни — невід'ємна складова здорового раціону й способу життя
Вітаміни — невід'ємна складова здорового раціону й способу життя.
Вітаміни поділяють за їхньою здатністю розчинятися в жирі або воді:
-
Жиророзчинні вітаміни. Більшість з них важливі для неферментативних процесів. До жиророзчинних відносяться А, Е, D, К.
-
Водорозчинні вітаміни. Виступають в якості коферментів, беручи участь у ферментативних реакціях. Це вітаміни групи В, вітамін С, Р та інші.
За дефіциту вітамінів може виникати гіповітаміноз, підвищуватися ризик розвитку різних захворювань. Рідко організму не вистачає якогось одного вітаміну. Як правило, не вистачає певної групи цих корисних речовин.
-
Якщо людині не вистачає вітаміну А, на її шкірі можуть з'являтися сухі прищики, вона страждає від підвищеної сухості. На стопах утворюються мозолі, губи покриваються хворобливими тріщинами. Людина часто хворіє простудними захворюваннями, очі швидко втомлюються перед монітором комп'ютера.
-
Брак вітаміну В1 зазвичай проявляється у вигляді слабкості і підвищеної стомлюваності, зменшення апетиту, невеликих набряків, тяжкістю в ногах, особливо в стопах, тахікардії та задишки. Якщо людина помічає у себе основні ознаки нестачі цього вітаміну, їй необхідно включити в свій раціон свинину, крупи та хліб, для приготування якого використовується борошно грубого помелу. Можна порекомендувати снідати вівсянкою, обідати свинячою вирізкою, а для вечері вживати нешліфований рис або гречку, житній хліб.
-
До них відносяться сухість та посиніння губ, губні вертикальні тріщини та рубці, виразки в куточках рота, лущення шкіри обличчя, погіршення зору. Для усунення нестачі вітамінів В2 необхідно додати в повсякденне меню м'ясні та молочні страви, звернути особливу увагу на сир та яйця.
-
Ознаками нестачі вітаміну В6 є сухість шкіри і висипання на ній, неспокій, безсоння, зменшення апетиту, нудота. До основних причин належать не вживання картоплі, бананів, яєчних жовтків, зернового хліба, круп, м'яса, капусти, моркви, квасолі, а також їх неправильне приготування. Так, картоплю рекомендується запікати, оскільки якщо її варити, то вітамін В6 залишається у відварі.
-
Проявами пониженого вмісту вітаміну В9 стають неприємний запах з рота, запори, ламке та сухе волосся, блідість шкіри. Причиною є зневаження свіжими листовими овочами, злаками, горіхами, рибою, печінкою. Як і інші вітаміни групи В, вітамін В9 руйнується в процесі термічної обробки, тому овочі краще вживати в сирому вигляді.
-
До них зараховуються дратівливість, втома, зменшення апетиту, головний біль, запаморочення, дзвін у вухах, блідість. Через брак цього вітаміну людина ризикує придбати неврологічні розлади. У цьому випадку свій раціон варто збагатити рибою, морепродуктами та м'ясом. Крім того, можна включити в нього такі субпродукти, як печінка та нирки.
-
Про нестачу вітаміну С говорить апатія, часті ГРВІ, синяки через легкі удари, кровоточивість ясен. Часто причинами є не тільки нелюбов до цитрусових, але й шкідливі звички, особливо куріння, оскільки нікотин сприяє швидкому виведенню вітаміну С з організму. Аналогічною дією володіє і алкоголь. Головні постачальники цього вітаміну - ягоди, ківі, апельсини та інші цитрусові, болгарський перець.
-
Брак вітаміну D часто проявляється у вигляді слабких болів в нижніх кінцівках і суглобах, карієсу, дратівливості, слабкості, пітливості. Щоб заповнити його недолік, можна вживати риб'ячий жир або жирну рибу, частіше гуляти, так як вітамін D утворюється під сонячними променями. Варто знати, що при зниженому вмісті цього вітаміну організм людини гірше засвоює кальцій, головний будівельний матеріал для суглобів і кісток.
-
Вітамін Е відповідає в нашому організмі за процеси кровопостачання, роботу судин. Якщо у людини з'являються слабкість в м'язах, темні кола під очима, кровотеча ясен, це говорить про зниження рівня вітаміну Е. Для його відновлення краще вибрати горіхи, насіння, рослинну олію, крупи, масло пророщених паростків злакових.
Вітаміни не можна приймати без оцінки стану здоров'я, оскільки їх надлишок може викликати ускладнення (нудоту, блювання, алергічні реакції, дерматит). Для діагностики рівня вітамінів і мінералів в організмі здають венозну кров натщесерце (останній прийом їжі має бути за вісім годин до дослідження).
Піклуйтеся про своє здоров'я, та здоров’я своїх ближніх!