Фото без опису

7 серпня виповнюється 205 років від дня народження Пантелеймона Куліша ( 1819 - 189/), українського письменника, перекладача,фольклориста.

Цікаві факти про ювіляра.

• У Куліша було чимало псевдонімів: Панько Казюка, Павло Ратай, Хуторянин та інші.

Навчався молодий Куліш у Новгород - Сіверській гімназії та слухав лекції в Київському університеті. Через відсутність у документах свідчень про дворянське походження так і не став повноцінним студентом.

• Мав дуже близькі, дружні відносини із Тарасом Шевченком, який навіть був боярином на весіллі письменника. А з Миколою Костомаровим

Куліш подорожував Західною Європою.

. Вражають перекладацькі здібності

Пантелеймона Куліша. Він знав 10 мов.

Перекладав українською твори світових митців, таких як Гете, Гейне, Байрона, Шіллера, Шекспіра та Інших.

Він є автором "кулешівки" ( першої фонетичної абетки української мови), що лежить в основі українського правопису та мовлення. Також письменник став першим перекладачем Біблії українською мовою, що також вражає.

У 1847 році Пантелеймон Куліш був заарештований за належність до Кирило - Мефодіївського товариства. Його вагітна дружина від пережитого втратила дитину і більше не змогла завагітніти.

Щодо особистого життя, то Куліш одружився з Олександрою Білозерською, яка була на девʼять років молодшою від нього. Вона також була письменницею, друкувалася під псевдонімом-Ганна Барвінок.

Вулиці названі на честь Пантелеймона Куліша є у Києві, Рівному, Львові, Запоріжжі, Чернігові та інших населених пунктах.

2018 року в Києві було встановлено памʼятник

письменнику.

Добротівська бібліотека пропонує своїм читачам 7 серпня ознайомитися та перечитати твори Пантелеймона Куліша.

Фото без опису