Фото без опису

175 років тому 29 червня (17 липня) народилася відома українська письменниця Олена Пчілка (Ольга Петрівна Косач). Будучи нащадком славетного козацького роду, майбутня письменниця зростала в середовищі високоосвічених людей, серед чудової природи, любила казку, народну пісню, легенду. Свою творчість Олена Пчілка розпочала з перекладу поетичних творів. До кращих її творів належать: «Товаршки», «Світло добра і любові», «Соловйовий спів», «За правдою», п’єси «Сужена- неогужена», «Світова річ». Виховуючи шестеро власних дітей, серед яких і геніальна Леся Українка, багато уваги приділяла освіті і всебічному розвитку українських дітей. У 1917 році письменниця запропонувала створити при товаристві «Просвіта» комісію, яка дбала б про дітей. «Діти – це наш дорогий скарб, це наша надія, це – молода Україна», - неодноразово повторювала Олена Пчілка.

З нагоди ювілею письменниці в Ланчинській міській бібліотеці для дорослих провідний методист КЗК Марія Попович підготувала книжкову виставку «Вітрила її долі» та знайомила читачів з творчістю, цікавими фактами з біографії Олени Пчілки.

З вдячністю і гордістю називала Леся Українка свою матір найкращою, найрозумнішою, найталановитішою жінкою світового рівня.