Фото без опису

За рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 19 серпня 1982 року щороку 4 червня у світі відзначається Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії. Згідно з Постановою Верховної Ради України від 1 червня 2021 року № 1490-ІХ 4 червня в Україні є Днем вшанування пам`яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

Починаючи з 2014 року через військову агресію українські сім`ї та діти перебувають у постійній небезпеці, отримують травми, поранення і втрачають життя. Із 2014 року по червень 2021 року загинуло щонайменше 240 дітей.

Відповідно до інформації з державного порталу «Діти війни» станом на 2 травня 2024 року внаслідок збройної агресії РФ проти України Офісом Генерального прокурора зафіксовано 1311 випадків поранення дітей та 545 фактів загибелі дітей.

Проте такі дані не є остаточними, оскільки неможливо отримати достовірну інформацію через активні бойові дії і тимчасову окупацію частини території України. Пам`ять кожної безневинної дитини – жертви агресії – має бути вшановано в Україні, адже ми втрачаємо найдорожче, втрачаємо тих, хто навіть не встиг побачити світ.

За кожним обірваним чи скаліченим дитячим життям стоїть злочин російської держави-окупанта та її армії. Ці злочини не мають строку давності, росія обов`язково понесе за них відповідальність.

В День вшанування пам`яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, ми схиляємо голови у скорботі, згадуючи дітей, життя яких обірвала безжальна рука московських загарбників.

Щирі співчуття батькам, діти яких загинули від рук російських окупантів! Вічна та світла пам`ять дітям, які ніколи не стануть дорослими!

Працівниками КЗК «Центр культури і дозвілля» Ланчинської селищної ради було проведено ряд заходів:

  • У с-щі Ланчин 4 червня, у парку ім. Богдана Хмельницького пройшов захід «Дитинство без сьогодення» та акція «Голоси дітей», вшановано хвилиною мовчання всіх дітей України, які загинули від рук, куль, розірваних ракет та бомб ворога. Зачитано історичну довідку про цей день, продекламовано авторські вірші поетес односельчанок, а також попередньо власноруч підготувалені дзвіночки учнями Ланчинського ліцею ім.Шкрумеляка та Ланчинської гімназії, прив’язали на дерева, як символ голосів вбитих маленьких українців. Модератори заходу – Оксана Гасько директор КЗК «Центр культури і дозвілля» та Наталія Яремин провідний бібліотекар Ланчинської бібліотеки для дітей.
  • У с. Добротів Ланчинської громади провідний бібліотекар Добротівської бібліотеки Леся Микитишин провела тематичний просвітницький захід для учнів  9 класу Добротівської гімназії. Вшанували хвилиною мовчання всіх загиблих дітей, запаливши свічі пам’яті про них. А також Леся Степанівна організувала акцію, в цей день кожен учень прийшов до бібліотеки з дитячою іграшкою, які передали Благодійній Організації «Янголи Миру Та Добра», ті в свою чергу передадуть іграшки діткам постраждалим від війни.
  • У с. Середній Майдан Ланчинської громади також долучились до Всеукраїнської акції «Голоси дітей», провідний бібліотекар Середньомайданської бібліотеки Надія Кухарчук разом із учнями 3-го класу Середньомайданського ліцею провели майстер клас по виготовленню дзвіночків, після чого прослухали виховну годину та хвилиною мовчання вшанували пам'ять вбитих маленьких українців, розвісили на деревах дзвіночки - голоси дітей.

Ці дзвіночки – це голоси маленьких янголів, які більше не засміються, не мріятимуть, не потішать батьків, не прославлять Україну. Це голос до нашої свідомості, щоб не забувати, що ми втрачаємо, і довести боротьбу до переможного кінця. Відібрані, скалічені життя наших дітей - це незгоєні довічні рани України.

Це найвища ціна Перемоги, яка обов’язково прийде!