Фото без опису

Він живий, допоки Його пісня лине!💙💛

Сьогодні Володимиру Івасюку виповнилося б 75…

Володимир Івасюк - автор найпопулярніших українських естрадних хітів «Червона рута»,

«Водограй», «Я піду в далекі гори» та багатьох інших. Закатований КДБ у тридцятирічному віці - 24 квітня 1979 року зник за незʼясованих обставин, 18 травня його тіло знайшли повішаним у Брюховицькому лісі поблизу Львова.

А якби Івасюк залишився живим?

Якщо б продовжував творити пісні, писати академічні твори для симфонічного оркестру, Їздити на гастролі світом? Де б була зараз Україна і українська культура? Де б вона нині була, якби не втоплена в крові Січ, спалений до тла Батурин, Валуєвські циркуляри і Емські укази, Голодомор і Розстріляне Відродження?

Леонтович тріумфував би в найпрестижніших концертних залах, Стус отримав би Нобелівську премію з літератури, Івасюк створив би власний іменний оркестр і гастролював світом, щороку отримуючи Grammy і Оскари за найкращі звукові доріжки до фільмів.

На жаль, біографія Івасюка - це ще одна трагічна доля в історії української культури. Ще одне свідчення того, що коїлось на цій території з усіма її геніями. Історія його загибелі так схожа на історію ще одного українського hit maker-a Миколи Леонтовича: якщо ти геніальний, то маєш служити імперії. А якщо відмовляєшся - тебе просто знищать.

Володимир Івасюк народився в провінційному буковинському містечку Кіцмань. Хлопчика назвали Володимиром - на честь батькових улюблених поетів Сосюри та Самійленка. За таке коротке життя композитор написав 107 пісень, 53 інструментальних твори, створив музику до кількох спектаклів.

Він був одним із небагатьох тодішніх українськиї композиторів, які не написали жодної пісні російською мовою.

Це він сказав: «Ми, українці, з колиски стаємо націоналістами, якщо матері співають нам українські колискові. Тому нас перевиховують у концтаборах».

Саме завдяки Володимиру Івасюку українська пісня отримала всенародну популярність у цілому світі!

Українці завжди пам'ятатимуть легендарного композитора Володмира Івасюка й співатимуть його безсмертні пісні!

Рекомендуємо до перегляду документальне відео-есе, яке ознайомить з молодим, креативним та стильним музикантом Володею Івасюком, а також з його піснями, які у свій час змінили правила гри на музичній арені і досі звучать неперевершено🎶

https://youtu.be/MBy-m524WVU?si=CIPtmcQzKfZjtFPp