Фото без опису

Український наш рід прекрасний духовністю. З найдавніших часів наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх і бережливо передавали з покоління в покоління. Українці вміли відчувати природу, черпати здоров’я, силу й красу з її лона. Одним з таких надбань є свято Спаса. В Україні святкують свято Спаса в серпні тричі: 14 серпня - Медовий Спас або Маковея, 19 – Яблучний Спас та 29 - Горіховий. Яблучний Спас завжди відзначають з великою урочистістю, недаремно його ще називають Великим Спасом.

В Ланчинській міській бібліотеці для дорослих напередодні свята відбулися народознавчі посиденьки «ПРИЙШОВ СПАС – ЛІТО ЙДЕ ВІД НАС».

Ведуча Марія Попович ознайомила присутніх з традиціями святкування Спаса, особливу увагу звернула на Яблучний спас.Розповіла дуже цікаві легенди про маки та про піст Спасівку, також звучали народні прислів’я, приказки.

Цьогоріч щедре літо налило цілющим соком, зарум’янило щічки яблукам у садах. Вони милують око, приваблюють до себе.Та починати їсти їх можна, за давніми віруваннями, лише на Спаса, після освячення. На захід завітала з своїми щедрими плодами Яблунька з дівчинкою, яка дбала та доглядала за деревом (у виконанні провідного бібліотекаря Любові Дутчак та учениці ліцею Софії Попович). Народознавчі посиденьки перепліталися різноманітними конкурсами між двома командами, піснями української естради «Червоні яблука в саду» та «Маки червоні». В бібліотеці оформлена виставка-інсталяція «Прийшов другий Спас – яблучка для всіх припас». На завершення всі присутні мали можливість поласувати яблучними смаколиками, а саме: неперевершеною шарлоткою, штруделем та варениками з яблук.

Спасибі всім хто долучився та взяв участь у проведенні свята.

У ці світлі прекрасні свята бажаємо Вам щедрих дарів природи і багатого врожаю, мирного неба і доброї надії на перемогу.