Поезія – це життя мови. Доки існує поезія, доти мова не є чимось застиглим і внормованим. Поезія дозволяє тобі порушувати правила.

Сергій Жадан

Всесвітній день поезії – свято, яке відзначається щороку 21 березня. Встановлено 1999 року ухвалою 30-ї сесії ЮНЕСКО. Вперше відзначено 21 березня 2000 року.

Поезія, як зазначено в ухвалі ЮНЕСКО, може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї якнайширшу громадську увагу.

Протягом тривалого періоду становлення української держави, культура переживала нелегкі часи поневолення під ярмом різних факторів та епох. Незважаючи на це, поезія крізь віки надихала людей на боротьбу за краще життя, починаючи із Івана Котляревського і продовжуючи сьогоденням.

Поезія – це найвеличніша форма, в яку може втілитися людська думка. Так про поезію говорив відомий французький поет, історик та політичний діяч Альфонс де Ламартін. Саме поезія є рушієм сили волі націй та народів. Найбільшого розквіту нація досягає лише тоді, коли її поетичне серце підкріплене поетичними словесними творіннями її митців. І так само в період розбрату чи поневолення, першими захисниками та визволителями є майстри поезії, в рядках яких, слова перетворюються на заклики до боротьби та найгострішу в світі зброю.

Сьогодні в Україні війна.

Висловити все про війну не вдається нікому, тому що не має міри людському героїзму, стійкості, виявлених у війні, не має міри горю і стражданням, якими накрила всіх війна. Саме трагічні події надихають людей творити. Українці не стали винятком, особливо наші поети громади, Прикарпаття. Війна, що триває зараз на нашій прекрасній землі, постає в картинах, книгах, поезії. Ланчинська міська бібліотека для дорослих пропонує ПОЕТИЧНІ ЧИТАННЯ"ПОЕЗІЯ, СКРОПЛЕНА КРОВ'Ю" віршів Марія Яновська , Богдана Іваночка, Любові Голіней, Іванна Мошура , Марії ЄРМАКОВИЧ, присвячені нашим Героям Роману Кузьмину, Юрію Голінею,Володимиру Вибранському.

Ці вірші чіпляють за живе.

ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!!!

СЛАВА УКРАЇНІ!!!