Особливості контролю за організацією харчування в закладах освіти області під час воєнного стану
Реформа шкільного харчування в Івано-Франківській області триває, незважаючи на введення в дію воєнного стану. Разом з тим в умовах сьогодення вона набула іншого вигляду.
Не всі заклади освіти області змогли запрацювати в новому навчальному 2022-2023 році через відсутність укрить, зокрема функціонують дистанційно 36 (5,6 %) шкіл та 35 (12%) дитячих садочків.
25% шкіл під час воєнного стану не можуть забезпечити дітей гарячим харчуванням. Технологічні процеси приготування страв в закладах освіти часто перериваються через повітряні тривоги та відключення електропостачання.
В 2022 році спеціалістами Держпродспоживслужби проведено 721 моніторингове обстеження закладів загальної середньої освіти та дошкільної освіти, за результатами яких надано 527 рекомендацій керівникам шкіл та завідувачам дитячих садочків.
В 2022 році особлива увага приділялася впровадженню сучасних стандартів з організації харчування, внесенню коректив в примірні чотиритижневі меню відповідно до сезонності продуктів харчування. Всього спеціалістами ГУ ДПСС в 2022 році розглянуто 1622 примірних чотиритижневих шкільних меню, з яких погоджено 1472 (91%), 150 меню були повернуті на доопрацювання, та 997 перспективних меню дитячих садочків, погоджено 914, 83 меню повернуті на доопрацювання.
В 2022 році Головним управлінням Держпродспоживслужби за участю Департаменту освіти ОДА розроблено паспорт закладу загальної середньої освіти на 2022- 2025 роки. Протягом 2022 року проведено паспортизацію всіх закладів загальної середньої освіти області та надано рекомендації щодо приведення їхньої матеріально-технічної бази до гігієнічних вимог.
Також, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області протягом 2022 року проводилося опитування учнів 1-4 класів з метою визначення харчових потреб та задоволеності харчуванням в закладі. Опитування проведені у 452 школах, опитуванням охоплено 25% учнів шкіл. 25% опитаних учнів не задоволені харчуванням в школі та бажали б його покращити, 83% дітей отримують гаряче харчування в школі; 10% учнів харчуються лише буфетною продукцією; 7% учнів харчуються їжею, принесеною з дому; 22% учнів, окрім харчування в школі, купують харчові продукти за межами школи (в найближчих магазинах); 12% учнів вживають заборонені продукти харчування (чіпси, сухарики, газовані напої, енергетичні напої, каву); 2% учнів потребують дієтичного харчування та лише 51% забезпечені питною водою в закладі освіти.
З метою ефективного впровадження реформи направлено 89 інформацій головам територіальних громад; 415 інформацій керівникам закладів освіти; проведено 92 наради; організовано і проведено 35 семінарів; прочитано 47 лекцій, проведено 1549 бесід, 14 виступів на ТБ та радіо, надруковано 39 статей в газетах та на веб-сайтах.
Головне управління Держпродспоживслужби і надалі буде посилювати контроль за організацією харчування в закладах освіти, адже здорове харчування є запорукою збереження здоров’я дітей у майбутньому.