Фото без опису

В осінньо-зимовий період поширюються респіраторні інфекції. Щоб не захворіти і покращити імунітет, люди часто приймають вітаміни.

Вітаміни – це органічні сполуки, які у невеликих кількостях необхідні організму людини, оскільки вони залучені до процесів синтезу гормонів і ферментів, роботи імунної системи та інших органів.

Багато хто впевнений, що всі вітаміни і мінерали людина отримує з їжею. Насправді неправильні дієта і харчування призводять до того, що споживання корисних речовин значно зменшується. У цій ситуації лікарі рекомендують приймати полівітамінні комплекси, але перед прийомом обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем - він допоможе підібрати правильні дози.

Людському організму для повноцінного життя потрібні різні вітаміни. Вчені виділяють приблизно 20 важливих вітамінів, мінералів і амінокислот, що беруть участь в обміні речовин. Вони потрібні для різних процесів, відповідають за імунітет, роботу внутрішніх органів.

Тіло людини не здатне самостійно синтезувати вітаміни, тому ми маємо їх споживати з їжею. Винятком є вітамін D, який синтезується клітинами шкіри під дією сонячного світла.

Фото без опису

 

 

Наразі відомо 13 різних вітамінів, які відрізняються за функціями та хімічною структурою. Вони бувають жиро - та водорозчинними.

  • Жиророзчинні вітаміни (А, D, E і K) засвоюються в кишковому тракті разом із жирами, які ми споживаємо під час їжі. Вони можуть тижнями, а інколи й місяцями зберігатися в жировій тканині та печінці.
  • Водорозчинні вітаміни (вітамін С і всі вітаміни групи В) мають надходити до нашого організму регулярно, адже вони одразу засвоюються, а надлишок виділяється разом із сечею.

Фото без опису

Вітамін D синтезується клітинами шкіри під дією сонячного світла. 

 

Зазвичай вітаміни призначають для відновлення організму. Збалансований вітамінний комплекс необхідний тим, хто переніс інфекцію, страждає порушеннями обміну речовин, сидить на дієтах або харчується фастфудом. Особливо важливі вітаміни для тих, хто курить і вживає алкоголь. Вітаміни потрібні дітям і літнім людям, вагітним, спортсменам і алергікам. Будь-яке навантаження на організм — це витрата корисних хімічних сполук.Здоровій людині, яка правильно харчується і веде активний спосіб життя, достатньо вітамінів з їжі. Приймати спеціальні препарати в такому випадку не потрібно. Але в період стресу, дієти, вагітності або після хвороби прийом вітамінів допоможе поліпшити самопочуття і відновити сили.

Так само як і вітаміни, мінеральні речовини потрібні організму. Деякі з них взаємодіють з вітамінами, інші можуть створити проблеми. Іноді мінерали погано поєднуються. Наприклад, залізо і кальцій несумісні. Їх краще приймати в різний час. У полівітамінному комплексі всі речовини збалансовані, а дозування підібрані так, щоб забезпечити максимальну засвоюваність.В полівітамінних комплексах це враховується — всі речовини підібрані так, щоб не заважати один одному. У цьому сенсі зручні комплекси, що складаються з різних таблеток, які треба приймати врізний час доби протягом дня.

Полівітамінні комплекси краще пити вранці і запивати водою. Вода повинна бути нейтральної температури, не гарячою і не холодною. Єдиний виняток — залізо, засвоєнню якого сприяє вітамін C.

Вітаміни краще приймати в першій половині дня, а мінеральні речовини — у другій. У першій половині дня прекрасно засвоюються залізо, вітаміни С, Е, група В. Риб'ячий жир, вітаміни D і К краще пити з 18:00 до 21:00, кальцій і магній — з 21:00 до півночі. Це буде корисно організму і поліпшить сон.

 Якщо вітамінів недостатньо — це погано. Але надлишок призводить до отруєння, може викликати алергію, стати причиною проблем з нирками, печінкою, негативно вплинути на роботу внутрішніх органів.

 

 

 

Завідувач відділення епіднагляду (спостереження)

 та профілактики інфекційних захворювань                            І.В.Болотова