Фото без опису

Життя та здоров'я людини тісно пов'язані з навколишнім середовищем (біосферою), де одним із найважливіших компонентів є вода. Під час паводків та підняття ґрунтових вод до джерел децентралізованого водопостачання можливе попадання ззовні поверхневих вод, що призводить до підвищеня вмісту нітратів у питній воді і тоді  виникає чимало загроз для здоров’я людей, а надто для дітей молодшого віку. Якщо таку воду використовувати для приготування прикормів для дітей грудного періоду, то можливе  виникнення випадків воднонітратної метгемоглобінемії (транзиторна метгемоглобінемія).

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

Однією із причин наявності нітратів у колодязях та каптажах є недотримання їхніми власниками вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, що призводить до забруднення питної води та робить її непридатною для споживання людиною.

 

Рекомендуємо населенню дотримуватись наступних профілактичних заходів:

  • при розташуванні колодязів слід враховувати тип місцевості, її забрудненість та захищеність від магістралей з інтенсивним рухом транспорту  не менше ніж 50 м; від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод - для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м; для криниць громадського користування  - не менше 50 м;
  • не влаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.
  • територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
  • у радіусі 50 м колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води;
  • не використовувати воду з колодязів для приготування дитячого харчування.

 

Начальник Надвірнянського

 районного центру ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗУ»                                  Оксана  Жеревчук