Інфекційний мононуклеоз – гостре інфекційне захворювання , яке викликається вірусом Епштейна-Барр,  переважно з повітряно-крапельним механізмом передачі, характеризується гарячкою, поліаденітом, гострим тонзилітом, збільшенням печінки і селезінки, наявністю атипових мононуклеарів.

       Джерелом інфекції при  інфекційному мононуклеозі є хвора людина  і вірусоносії,  так як збудник міститься у секреті порожнини рота і виділяється зі слиною, передається повітряно-крапельним і контактно-побутовим шляхом, убезпечити себе можливо тільки при знанні про хворобу іншої людини. Захворювання передається завдяки тісному контакту зі слиною: спільний посуд, іграшки у дітей та поцілунки у дорослих. Імунітет після перенесеного захворювання стійкий, про що свідчить відсутність повторних випадків захворювання.

       Перші ознаки хвороби можна виявити через тиждень-два після зараження. Іноді інкубаційний період коливається в межах 6-18 днів ( до 30-40 днів). Захворювання починається гостро, з швидким підйомом температури до високих цифр (38-39° С). Хворі скаржаться на головний біль, нежить , біль у горлі під час ковтання, осиплість голосу, пітливість, сонливість.  Діти часто хропуть уві сні. Піднебінні мигдалики збільшені і запалені, часто на них з’являються нальоти (суцільні або у вигляді окремих острівців), які можуть бути схожими на нальоти при дифтерії. У хворого збільшуються всі лімфатичні вузли, особливо на шиї. Їх збільшення помітні неозброєним оком, при натисканні вони безболісні, також виявляється збільшення печінки та селезінки. Іноді з’являється жовтяниця. Ускладнення розвиваються рідко. Можливе виникнення отиту, паратонзиліту , пневмонії, що пов’язані з приєднанням бактеріальної флори. Хвороба зазвичай закінчується повним видужанням.?       

      Немає способів завчасно попередити хворобу і уникнути її. Заразитися на інфекційний мононуклеоз досить складно. Не слід боятися цієї хвороби. Ефективність лікування безпосередньо залежить від виконання рекомендацій лікаря. Профілактичних заходів, завдяки яким інфекція не змогла б підступитися до людини, на жаль, не існує. Однак відомо, що міцний імунітет – непоганий захист, в тому числі і від інфекційного мононуклеозу. Як цей захист створити? Вести активний спосіб життя, харчуватися повноцінно, збалансовано, не перевантажувати організм непосильною роботою – фізичної та розумовою,  дотримуватися розумного розпорядку дня, в якому враховані і повноцінний сон, і відпочинок.