Влітку ніяк не можна обійтися без засмаги - використати цей час хочеться всім. Красива засмагла шкіра до цих пір викликає у нас заздрість до її власників, хоча засобів для засмаги сьогодні багато, і кожен може ними скористатися. Проте, вже дуже багато людей почали розуміти, чим загрожує вплив палючих сонячних променів і ультрафіолету, і сьогодні перестали бути рідкістю такі проблеми, як пігментація шкіри або сонячна алергія.

 При тому, що довге перебування на сонці може викликати раніше старіння, захворювання шкіри і навіть онкологію, сонячні промені нашому організму необхідні - вони є основним чинником, що сприяє виробленню вітаміну D, без якого нас наздоганяє депресія, а зуби та інші кісткові тканини стають крихкими. Засмагаємо ми не тільки на пляжі: шкіра обличчя та інших відкритих ділянок тіла, а також волосся піддаються впливу прямих сонячних променів кожен день - навіть якщо ми знаходимося за склом автомобіля, в приміщенні або під сонячним парасолькою.

Обов'язковою умовою збереження здоров'я шкіри в цей період є їх максимальна захист від сонця. Шкірі будь-якого типу необхідні креми та інші косметичні засоби з УФ-фільтрами, що підтримують її вологість і захищають від агресивного впливу сонця. У складі подібної косметики є спеціальні інгредієнти, здатні відображати промені сонця, немов міні-дзеркальця, тому, коли ми наносимо їх на шкіру, вона отримує відмінний захист.

Такі засоби мають обов'язкове позначення SPF - Sun Protective Factor, що буквально можна перекласти, як «фактор захисту від сонця». Цифри після літерного позначення говорять про ступінь цього захисту: чим більше число, тим сильніше цей захисний фактор.  Є засоби з дуже низьким рівнем захисту від сонця, починаючи від SPF 2, а є з дуже високим - більш SPF 2500.

При розробці і виготовленні косметики враховується колір і тип шкіри, схильність до пігментації, сприйнятливість шкіри до засмаги, а також колір волосся.

 Вибирати ступінь захисту від сонця треба індивідуально, але можна коротко сказати, що блондинкам зі світлою, майже прозорою шкірою, та ще й з веснянками, і зі світлими очима, треба вибирати засоби з SPF 1016 - це для середньої смуги, а для тропічних країн - Проте SPF 2530.

Якщо ви брюнетка з темними очима, і шкіра у вас від природи досить смаглява, то вистачить SPF 46 - для середньої смуги, а для жарких країн - SPF 1016. Як бачимо, розбіжність у цифрах досить різке, але це крайні протилежності. Тим же, хто знаходиться між ними, слід вибирати засоби близько SPF 610 і SPF 1618 відповідно.

 

Так, дійсно, сонце для нашої шкіри дуже корисно. Сонце стимулює вироблення вітаміну D, що допомагає зберігати еластичність шкіри. Але якщо сонця багато і не захищати шкіру, то дія йде навпаки, пошкоджує шкіру, знижується еластичність і провокує появу зморшок і пігментації.

Завжди у всьому має бути міра, а на жаль не всі це розуміють і приймають.

 

Начальник Надвірнянського

 районного центру ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗУ»                                  Оксана  Жеревчук