Фото без опису          Незабаром наступлять спекотні дні, коли люди, особливо діти, багато часу проводять відпочиваючи на морях, річках та водоймищах. Але приємні хвилини відпочинку можуть зіпсувати захворювання на кишкові інфекції, традиційний підйом яких спостерігається якраз в цей період року.    Найстрашніша з цих інфекцій – холера.

           Людство давно знайоме з цією інфекцією, епідемії якої приводили до масових захворювань в країнах і, навіть, континентах. В минулому захворюваність холерою приводила до значної кількості смертей. Через високий рівень смертності та високу ймовірність зараження в разі контакту з хворим, швидким розповсюдженням захворювання - холера відноситься до особливо небезпечних інфекцій.

            Щорічно холера реєструється більше ніж в двадцяти країнах світу. В Україні в останні роки  захворювання холерою не реєструвались, останній спалах холери був в Маріуполі в 2011 році (18 випадків. Актуальна проблема захворюваності холерою є для південних областей України (Миколаївська, Херсонська, Одеська, Запорізька, Дніпропетровська). Але завдяки своєчасно проведеним санітарно-протиепідемічним заходам кількість захворілих в усіх випадках обмежилась одиницями, або декількома десятками.

            Холерою хворіють тільки люди, отже і занесення збудника можливе тільки від хворого або, так званого, вібріоносія. Вібріоносійство – це коли людина не хворіє, але виділяє збудник хвороби в навколишнє середовище. Такі випадки можливі, коли вібріоносій до зараження відвідував країни, де реєструється холера.

             Захворювання починається як звичайний розлад шлунку (гастроентероколіти). Але холера відрізняється від звичайного гастроентероколіта важким перебігом, швидким розвитком захворювання. Без лікування захворювання може привести до смерті хворого. Навіть при призначенні лікування, але в пізні, «запущені», терміни, смертність може досягати до 7-10% від захворілих.

                        Як же запобігти захворюванню на холеру:

  • обов’язково перед вживанням їжі мити руки з милом;
  • не заковтувати воду при купанні в будь-яких водоймах;
  • ретельно мити під проточною водою овочі та фрукти;
  • в епідсезон вживати для пиття тільки кип’ячену або мінеральну воду;
  • при відпочинку на березі водоймища вживати їжу підкислену лимонним соком, оцтом, лимонною кислотою або сухим вином;
  • не використовувати в їжу слабосолену рибу;
  • у випадку розладу шлунку не займатись самолікуванням, а звертатись до лікаря.

Бережіть себе та здоровя своїх рідних та близьких.

 

      Лікар епідеміолог

відділення  епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

Надвірнянського РВ ДУ «ІФ ОЦКПХ»МОЗ                   Л.Клим’юк