Фото без описуПравець - гостре інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у грунті, а також у кишковому тракті тварин, не завдаючи їм ніякої шкоди і спокійно потрапляючи в грунт. Збудник надзвичайно стійкий в зовнішньому середовищі. Під час війни ризик травмування зростає в рази, а відсутність умов для нормальної гігієни і обробки ран є ідеальними умовами для зараження. Поранення отримати досить легко, а ось обробити рану можливо не завжди.

       Правець не передається від людини до людини, але безпечнішим він від цього не стає: збудник виробляє надпотужний токсин, який вражає нервову систему і викликає спазми м’язів обличчя, судоми м’язів спини, раптові судоми усього тіла, спазми голосової щілини, асфіксію (зупинку дихання) та смерть. Втой час як у вакцинованих людей може спостерігатись лише посмикування мязів у місці проникнення збудника. При важких формах правця смертність сягає понад 50%.

             Правцем можна інфікуватись в наступних випадках:

  1. Колоті та глибокі рани – особливо небезпечні;
  2. Мікротравми (поранення, уколи гострими предметами, і навіть занозами);
  3. Опіки та обмороження;
  4. Під час та після пологів;
  5. У новонароджених через пуповину, що відрізана нестерильним інструментом;
  6. При деяких запальних захворюваннях, коли осередок запалення контактує із навколишнім середовищем (гангрена, абсцеси, виразки та пролежні);
  7. Укуси тварин, отруйних комах та павуків.

Вакцинація – єдиний шлях до захисту свого здоровя.

       Вакцина, що використовується для захисту від правця є комплексною: до неї входить щеплення від правцю, кашлюка і дифтерії в дитячому віці (вакцина АКДП в 2,4,6,18 місяців) та від правцю і дифтерії (АДП-м в 6та16 років і в дорослому віці кожних наступних 10 років). Тобто, для підтримки імунітету проти правця дорослим необхідно ревакцинуватися раз в 10 років.

       В державних медичних установах щеплення від правця та дифтерії є безкоштовним.

       Це важливо! Якщо від моменту останньої вакцинації пройшло 10 років і більше, або ж ви взагалі не щеплені, зверніться до свого сімейного лікаря і запишіться на вакцинацію.

       Звертаю увагу, що громадяни зі статусом внутрішньо переміщеної особи, також мають право на проведення їм вакцинації згідно календаря щеплень в найближчій амбулаторії загальної практики сімейної медицини, якщо вони не отримали їх за місцем постійного проживання. Бережіть себе, та здоров’я своїх близьких.

      Лікар епідеміолог

відділення  епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

Надвірнянського РВ ДУ «ІФ ОЦКПХ»МОЗ                   Л.Клим’юк