Фото без опису Фото без опису

10 - 11 серпня 2021 року у Ланчинській громаді відбувся семінар-тренінг, спрямований на підвищення потенціалу та покращення обізнаності представників громади щодо готовності до надзвичайних ситуацій.

Фото без опису

Захід проходив у рамках виконання проєкту «iNSItu: природні рішення постраждалим від паводку громадам» за підтримки Швейцарської Конфедерації.

 Фото без опису Фото без опису

Перший день семінару-тренінгу відбувався у залі засідань Ланчинської селищної ради, де учасники  навчалися співпрацювати з волонтерами і підрозділами ДСНС України в надзвичайних ситуаціях, пов’язаних з повенями та відпрацьовували заходи з реагування на надзвичайні ситуації в територіальній громаді (повінь, сходження селевих потоків, пожежа, зникнення людей):

1. Оповіщення місцевого населення про загрозу або виникнення паводків (підтоплень);

2. Організація роботи місцевих комісій по з’ясуванню збитків завданих паводками.

3. Дії місцевого населення при виникненні паводків (підтоплень населених пунктів).

4. Порядок спільних дій при:

-виникненні пожеж в житлових будинках та об’єктах різного призначення;

-виникненні пожеж в природних екосистемах;

-проведенні пошуково-рятувальних робіт;

-виявленні ВНП, в тому числі і у воді.

5. Навчалися разом із представниками Червоного Хреста основ першої невідкладної долікарської допомоги:

-серцево-легеневої реанімації;

-перенесення/перевезення потерпілих;

-накладення шин, пов’язок, ін. при переломах, розтягненнях, інших травмах.

Фото без опису Фото без опису

2-й день семінару-тренінгу розпочався 11 серпня о 9:30, де відпрацьовували практичні навички на березі річки Прут у селищі Ланчин.

Фото без опису

На початку семінару директор КП «ЛанчинБуд» Михайло Яремин демонстрував пожежне обладнання, спорядження та майно, яке передано у рамках програми INSItu громадською організацією «ФОРЗА» в Ланчинську територіальну громаду для застосування при виникненні різного характеру надзвичайних ситуацій.

Фото без опису Фото без опису

Опісля працівник ГУ ДСНС в Івано-Франківській області Олександр Куштапін ознайомлював учасників семінару з вибухонебезпечними предметами та порядком поводження з ними під час виявлення та наголосив, що опинившись поблизу вибуху, стримайте свою цікавість і не намагайтеся наблизитись до епіцентру, щоб розгледіти або допомогти рятівникам. Найкраще, що можна зробити – залишити небезпечне місце. До того ж, варто знати, якщо вибуховий пристрій встановлено зловмисно, то вони часто встановлюються парами, щоб, через деякий час після вибуху першого з них, пролунав другий вибух. Це розраховано на те, що після першого вибуху на його місці зберуться люди, у тому числі й представники силових структур, і при повторному вибуху жертв буде набагато більше.

Фото без опису Фото без опису

Також на заході було розгорнуто намет для створення Штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації для безпосередньої організації і координації аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Також було проведено тактико-спеціальне навчання підрозділів Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області спільно з органами місцевого самоврядування  щодо порятунку людей на водних об’єктах. Під час навчань були відпрацьовані рятувальні роботи на водних об’єктах з використанням універсального транспортного засобу снігоболотохода “БОГУН”, рятувального катамарану, надувного човна та засобів порятунку людей на воді”.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису

В результаті проведених заходів, умовні постраждалі врятовані та доставлені на берег річки для огляду медичними працівниками медичного пункту.

Фото без опису

В кінці семінару-тренінгу голова селищної ради Надія Данилюк відмітила оперативне реагування та чітку взаємодію спеціалізованих служб під час проведення практичних відпрацювань запланованих заходів.

 

"Дякую представникам агентства сталого розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА», керівництву Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області за проведене навчання, адже це сприяє отриманню позитивного досвіду взаємодії всіх підрозділів під час надзвичайних ситуацій та набуття навичок ефективного виконання своїх обов'язків місцевої пожежної команди."