Полковник Євген Коновалець народився 14 червня 1891 р. в учительській родині в селі Зашків, поблизу Львова. Після навчання у народній школі та в гімназії, яку закінчив 1909 року, навчався у Львівському університеті ,готувався до юридичної праці. Правничі науки - «хліб» для юриста, а знання рідної історії- це не лише поширення діапазону наукових знань, а й основне підґрунтя для людини, що прагне формувати політичну думку.

До 130-річчя з дня народження видатного діяча Добротівська бібліотека підготувала книжкову виставку «Таємниця загибелі Є. Коновальця», а Горганюк Оксана  зачитала вірша про смерть діяча.

Убивство Євгена Коновальця - заплановане політичне вбивство, жертвою якого став голова Проводу українських націоналістів та керівник Української військової організації, діяч української еміграції Євген Михайлович Коновалець.

Ліквідацію лідера українських націоналістів ініціювали й ретельно спланували НКВС СРСР. Засіб убивства - вибуховий пристрій, замаскований під коробку шоколадних цукерок з традиційним декором, - було доручено виготовити директору технічного відділу Мойсєю Паулкіну. Бомбу виготовив  співробітник відділу оперативно-технічних засобів НКВС Олександр Тімашков. Вбивство Коновальця сталося 23 травня 1938 року в нідерландському Роттердамі, на вулиці Колсінгел, поблизу готелю «Атланта». Його скоїв молодий співробітник НКВС Павло Судоплатов, який до того часу протягом декількох років був у близьких, довірливих стосунках із Коновальцем під виглядом учасника підпільної української організації в УРСР. Передавши Коновальцю вибуховий пристрій під час в ресторані, Судоплатов пішов, після чого придбав новий одяг у найближчому магазині й зник із міста. Через кілька хвилин після виходу ,який також поранив двох випадкових перехожих.

Убивство Коновальця мало широкий резонанс серед українських націоналістів. Попри це, припинити існування націоналістичної організації шляхом усунення Коновальця не вдалося.