Фото без описуНаближаються Великдень і поминальні дні. За усталеною традицією мешканці Ланчинської ТГ будуть віддавати шану померлим близьким і родичам покладанням до їхніх могил квітів. За нашими спостереженнями, більшість громадян воліє використовувати штучні квіти. Можливо, через те, що вони дешевші за живі, можливо, через те, що довше зберігаються. Втім, мало хто замислюється над тим, яку шкоду наносить ця традиція навколишньому середовищу і безпосередньо нам усім, мешканцям громади.

Щоб не спричиняти накопичення старих пластикових квітів та вінків, альтернативним варіантом є взагалі не нести їх на цвинтар. Краще принести на могилу живі квіти, які ніякої шкоди довкіллю не спричинять. Священнослужителі уже давно виступають проти штучних квітів та вінків на кладовищах. Ця традиція поширилася на нашій території ще в радянські часи, а от у Європі вона не знайшла підтримки, бо там впродовж століть існує звичай провідувати могили померлих з живими скромними квітами.

Вшанування пам’яті покійних має починатися не з вибору квітки, а із шанобливого ставлення до їхнього останнього пристановища. Тому звертаємо увагу жителів Ланчинської громади на необхідності систематичного прибирання могил своїх померлих родичів від сміття та бур’яну, щоб територія цвинтаря була облагородженою не тільки зовні, а й всередині. Якщо побачите недалеко могили, які давно уже ніхто, з якихось причин, не прибирає, не залишайтесь осторонь і, по можливості, наведіть лад на тому місці поховання. Тримати в чистоті та порядку територію, де поховані рідні, близькі та знайомі, – це має бути наше свідоме рішення, щоб можна було прийти з живими квітами в руках і пом’янути померлих, не пробираючись крізь зарослі та купи сміття.

Тому просимо не використовувати штучні квіти, вінки, корзини та інші ритуальні товари виготовлені із пластику на цвинтарях Ланчинської громади.