Фото без описуФото без опису

«Жертовний хрест під Крутами стоїть,

Людською пам’яттю приречений стояти.

Холодний вітер з верховіть,

Цілує хрест, як сина мати»,

Вчора, 31 січня 2021 року у селі Добротів, біля насипної могили проведено годину пам’яті, приурочену 103-ій річниці кривавого бою під Крутами, що відзначається 29 січня, та Дню Соборності – 102-ій річниці з дня проголошення Акту Злуки Украіїнської Народної Республіки та Західноукраїнської Народноії Республіки.

Захід розпочався з вступного слова старости села – Михайла Іванішака, який наголосив на важливості проведення таких заходів та нагадав всім присутнім про необхідність дотримання протиепідемічних норма та заходів, для протидії коронавірусу COVID 19.  

Ведучою заходу було зачитано історичну довідку про загиблих юнаків на станції Крути та про передумови проголошення Акту Злуки ЗУНР та УНР. Також було зачитано вірш Павла Тичини «Пам’яті тридцяти».     

За загиблими героями України о. Роман Гринів відправив панахиду. Також, хвилиною мовчання, було вшановано Героїв Крут, Небесної Сотні та всіх, хто поліг за Україну.

Саме Акт Злуки залишався символом віри, ідейним імперативом боротьби за незалежну, соборну державу та став символом цілісності української нації.

Бій під Крутами  - це героїчна й водночас трагічна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження  українців, усвідомлення  права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – найкращих представників українського студентства.