Ланчинська ОТГ отримала новий автогрейдер для обслуговування доріг

Фото без опису

        Сьогодні Ланчинська ОТГ в рамках співпраці з Програмою DOBRE отримала грейдер. Гарний заголовок для чудової новини. Проте насправді за урочистою миттю стоїть надзвичайно трудомісткий процес, старання багатьох людей. Керівництвом громади, фахівцями та експертами приймалися оперативні рішення та заходи щодо  організації  процесу реалізації проєкту «Підвищення якості доріг місцевого значення та безпеки на дорозі, шляхом придбання спецтехніки (автогрейдера) та облаштування тротуарів до основних закладів соціальної сфери». Робота розпочалася ще в 2019 році створенням робочої групи з розробки важливого документу - Плану покращення надання послуги з утримання доріг Ланчинської  ОТГ(SDIP) на 2019-2022р. Проте тут важливо зауважити, що дана послуга була обрана не просто так. В рамках розробки Стратегії розвитку громади, незалежними експертами було зроблено соціологічне дослідження стану громади, де зокрема був складений перелік проблемних послуг громади,  і саме проблема якості та обслуговування доріг всієї громади виявилася найбільш болючою та проблемною послугою. Проблему було прийнято в роботу,  створено робочу групу та протягом 2 місяців проведено 6 окремих засідань, де послугу з утримання та обслуговування доріг було розглянуто із можливих сторін, проте саме головне напрацьовано 14 проектів, реалізувавши які можна суттєво покращити якість проблемної послуги та підвищити задоволеність жителів цією послугою.

          2020 рік приніс громаді випробування у вигляді повені та значних пошкоджень стану дорожньої інфраструктури, проте всебічна робота та допомога сприяють поверненню до планів роботи, що були розроблені, щоб у будь якому разі досягнути бажаних результатів. Так, в рамках співпраці громади та Програми DOBRE, при залученні коштів обласного бюджету ( в рамках перемоги громади в конкурсі обласних проектів місцевого розвитку, про що було оголошено в грудні 2019 р) в ході реалізації проектів з покращення послуги утримання та обслуговування доріг місцевого значення сьогодні був переданий в користування громади грейдер, що закуплений Програмою. Внеском громади в даному проекті є ремонт та облаштування тротуарів в селищі Ланчин, що уже станом на сьогодні зроблено, а також пізніше облаштування тротуарів в населених пунктах, що входять до складу громади та ремонт доріг.

        Загальна вартість коштів, що реалізовані в рамках кількох проектів з Плану покращення надання послуги з утримання доріг Ланчинської  ОТГ(SDIP) на 2019-2022р.  станом на сьогодні біля 3 млн гривень, проте сам План розрахований на  4 роки, тому далі громаду чекають не менш важливі  кроки на шляху до результату і отриманий грейдер - це важлива основа для подальшої роботи.        Ланчинська громада щиро  дякує всім, хто був задіяний в цій роботі - всьому складу робочої групи з розробки Плану покращення послуги,обласній раді, працівникам селищної ради та особливо експертам та спеціалістам  Програми_DOBRE за допомогу та віру в громаду.

     Щиро дякуємо  USAID, як  партнеру Програми DOBRE, адже придбання грейдера  для покращення послуги утримання та обслуговування місцевих доріг Ланчинської ОТГ стало можливим завдяки  підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

     Варто зазначити, що Ланчинська об'єднана територіальна  громада є почесним партнером  програми  «Децентралізація Приносить Кращі Результати та Ефективність» (DOBRE) відповідно до протоколу про співробітництво.