Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

У Ланчинській обєднаній територіальній громаді відбулось чергове засідання членів правління Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття. На зустрічі очільники громадам обговорювали можливості стратегічного розвитку ОТГ у 2021-2023 роках. З-поміж іншого, представники агенції звітували й про проведену роботу інституції за останні девять місяців.

Голова Ланчинської селищної ради Володимир Попович, відкриваючи засідання, наголосив, що взаємодія громад у формі асоціації нині має надважливе значення.

«Попереду перед громадами нові виклики, важливо й надалі спільно взаємодіяти, захищаючи інтереси місцевого самоврядування. Нині ОТГ мають чимало проблем, повязані як зі шкодою, котру завдали паводки, так і урізанням фінансування на розвиток громад. Попри це, необхідно й надалі залишатись фанатами реформи децентралізації та працювати над тим, аби громади розвивались», - сказав він.

У цьому контексті голова Вигодської громади Ярослав Наум наголосив на тому, що 2020 рік є надзвичайно важким для ОТГ. Поряд з COVID-19, держава ще й позбавила ОТГ важливого фінансового ресурсу - субвенції на розвиток громад.

«Держава позбавила нас інфраструктурної субвенції. До того ж, передала на наш рівень ряд не властивих повноважень, забувши при цьому про фінансову підтримку. З такими темпами прогнози розвитку громад не надто оптимістичні. Важливо через Асоціацію ОТГ Прикарпаття й надалі відстоювати інтереси громад» - сказав він.

Виконавчий директор агенції Ігор Мельничук окреслив проблеми гірських громад. Врахувавши дотаційність таких територій, експерт запропонував ідею, аби звернутись до уряду з проханням, щоби 100% ПДФО залишались на рівні гірських громад. Представники агенції підтримали таку ініціативу.

Поряд з тим, Володимир Попович закликав асоціацію підготувати ще офіційного листа Кабінету Міністрів з проханням розроблення державної протипаводкової стратегії: «Необхідно унеможливити виникнення таких ситуацій у майбутньому. Як свідчить досвід моєї громадице надзвичайна серйозна проблема»

Серед іншого на зустрічі йшлось про діяльність Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття. Ігор Мельничук зазначив, що інституцією підготовлено 25 проєктів регіонального розвитку, з них пять вже реалізуються. Окрім того, агенція допомагає громадам інформаційно, популяризуючи здобутки громад у засобах масової інформації, а також надає юридичну підтримку та консультації ОТГ.

Ігор Мельничук нагадав, що цьогоріч завершується реформа децентралізації, а тому місцева Асоціація ОТГ вже упродовж наступних років акцентуватиме свою діяльність на регіональному розвитку.

На зустрічі були також представники Торгово-промислової палати. Радниця президента Івано-Франківської ТПП Наталія Бартків запропонувала керівникам тергромад можливості співпраці задля реалізації спільних ініціатив. Члени правління агенції високо оцінили таку пропозицію.

Голова правління агенції, селищний голова Печеніжинської ОТГ Ігор Довірак, підбиваючи підсумки засідання, відзначив продуктивний характер розмови та висловив переконання, що співпраця голів ОТГ у форматі асоціації продовжуватиметься й надалі.